Приборкання норовливих

Читать на русском

Культура починається з себе. Судячи з цього вислову, в Україні культура починається точно не з Верховної Ради. Попри гучні заяви народних обранців, більшість заяв щодо регламентації роботи парламенту залишаються невиконаними.

Пільги. В системі «Слово і діло» нараховується близько 20-ти зареєстрованих обіцянок від депутатів та політичних партій, що стосуються ліквідації пільг чиновництва. Зокрема, вкоротити собі пільги зажадали Президент Віктор Янукович, один з лідерів об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, народні депутати Володимир Ар’єв, Володимир Бондаренко, Олександр Бригинець, Ксенія Ляпіна та інші.

Незмінний голова регламентного комітету Верховної Ради депутат-регіонал Володимир Макеєнко в 2011-му році обіцяв позбавити депутатів усіх можливих пільг, окрім безкоштовного проїзду в громадському транспорті (без останнього нашим депутатам ніяк не обійтись). Натомість було лише тимчасово призупинено (але не скасовано) низку пільг і привілеїв, що стосуються виплат допомоги колишнім парламентаріям, матеріальної допомоги на оздоровлення та допомоги у разі виходу на пенсію тощо. Це всі скорочення, на які наважилися наші високопосадовці.

Квартири. Вже не перший рік назріває народне обурення стосовно «узурпації» депутатами державних квартир у приватну власність. Віддавати квартири після складення депутатських повноважень відмовилися й депутати минулої Верховної Ради VI скликання. Для прикладу, в серпні 2011-го року  Володимир Макеєнко пообіцяв, що 17 депутатських квартир у будинку по вул. Срібнокільській, 24 у м. Києві будуть передані багатодітним сім'ям. Однак складність викликало навіть питання переведення квартир в статус неслужбових.

Напередодні першого зібрання новообраної Верховної Ради VII скликання питання набуло такого розголосу, що депутати від «Свободи» та «Батьківщини» вирішили взагалі не писати заяви на отримання квартир.

Паркан. Володимир Макеєнко також обіцяв, що після парламентських виборів, завдяки тому, що частина депутатів обиратиметься в округах, паркан навколо Верховної Ради знесуть: "Я вам гарантую... Ми ще не встигнемо прийняти присягу, як секретаріат чи місцева влада знесе цей паркан". Депутати таки не встигли прийняти присягу, як паркан було знесено - відважні свободівці у перший день роботи таким чином увійшли до будинку парламенту, і пригрозили повторити «штурм» в разі повторного зведення огорожі.

Куріння. Після введення загальнодержавної заборони на куріння в громадських місця, цигарки в Раді повинні були б зникнути, а Юрій Мірошниченко заявляв, що спеціальні зони для куріння у Верховній Раді будуть закриті. Однак 18 грудня 2012 року, в день засідання Верховної Ради, спеціальні кімнати для куріння в парламенті були все ще відкриті. Багато депутатів, зокрема Олександр Фельдман, Сергій Куніцин, Дмитро Табачник, Спірідон Кілінкаров, Юрій Бойко, були помічені за курінням. Після цього за обіцянки взявся все той же Володимир Макеєнко, який запевнив, що кімнати для куріння в парламенті будуть закриті після голосування за склад депутатів регламентного комітету. В результаті кімнати для куріння переобладнали в кімнати для відпочинку, де депутати продовжують покурювати, викидаючи недопалки в умивальник та одноразові стаканчики.

Як бачимо, депутатська етика, висока культура і відповідальна громадянська позиція залишаються для наших депутатів недосяжними висотами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: