Чим країна заплатила за зниження інфляції?

Читать на русском

Одним з небагатьох позитивних зрушень  в економіці країни за 2012-й рік можна назвати зменшення росту інфляції.

Так в березні минулого року Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова, розхвалюючи соціальні ініціативи Президента Віктора Януковича, повідомила, що сумарна інфляція за 2010-2012 рр. складе всього 21,6%. Про зниження інфляції також заявляли Президент та  колишній Міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко. Ці обіцянки таки справдились: за офіційною інформацією Державної служби статистики, в 2012 році річна інфляція в Україні склала 0,6%.

Однак в українській ложці меду завжди є діжка дьогтю. Зокрема, під час оголошення своїх оптимістичних розрахунків стосовно інфляції Ірина Акімова уточнила, що прожитковий мінімум при цьому підвищиться на 65%, мінімальна пенсія також підвищиться приблизно на 65%, а мінімальна заробітна плата - приблизно на 70%.

Проте за результатами 2010-2012 років мінімальна пенсія підвищилась лише на 189 грн. або на 27,2%, прожитковий мінімум підвищився лише на 270 грн. або майже на 33%, а  мінімальна заробітна плата - на 265 грн. (30,5%). Такі "сумнівні" покращення аж ніяк не відповідають заявам Ірини Михайлівни. До того ж, минулого року виплати заробітної плати супроводжувалися постійними затримками.

Більше того, зменшення росту інфляції не виправдовує невтішні показники соціального забезпечення українців. Експерти пояснюють зменшення рівня інфляції в 2012-му році не зниженням соціальних показників, які й без того мізерні, а  рекордним урожаем зернових 2011-го року (56,7 млн. ​​тон) та зниженням цін на цукор в результаті перевиробництва в тому ж таки 2011-му.

Отож не зрозуміло, чому обіцяні європейські соціальні стандарти залишаються лише обіцянкою. Залишається вірити, що новий Міністр соціальної політики Наталія Королевська згадає свої недавні передвиборчі обіцянки, і забезпечить для українців зростання середньої пенсії до 500 євро, а середньої зарплати – до 1000 євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: