Чи буде Рада голосувати подепутатно?

Читать на русском

Вчора, 11 грудня, в переддень початку роботи Верховної Ради VIІ скликання, Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо особистої реєстрації та голосування за допомогою електронної системи). Напередодні відповідне рішення погодилася прийняти й Партія регіонів, в якій довго доводили, що персональне голосування технічно неможливе.

І хоча закон набирає чинності лише завтра, народні депутати пообіцяли, що будуть голосувати особисто вже з першого дня засідання новообраного парламенту. Попри прийняття змін до Регламенту більшість представників опозиції та деякі провладні депутати заявили, що сумніваються в законослухняності своїх колег по парламентському кріслу.

Тому ми проаналізували, яким чином народні депутати планують втілювати в життя обіцянки стосовно персонального голосування.

Загалом в системі «Слово і діло» зареєстровано 64 обіцянки про персональне голосування, 18 з них представляють особисті заяви окремих народних депутатів про те, що вони будуть голосувати виключно за себе. Такі обіцянки оголосили Микола Катеринчук, Ксенія Ляпіна, Едуард Гурвіц, Леонід Ємець, Олександр Чорноволенко та інші.

Що ж до решти обіцянок, то тут переважає прагнення ввести закон про кримінальну відповідальність за голосування чужою карткою – 14 обіцянок. Відповідний пункт міститься в програмі партії «Батьківщина» та особистих програмах багатьох депутатів. Цікаво, що протягом запеклої дискусії в робочій групі по роботі новобраного парламенту жоден депутат не згадував про можливість введення кримінальної відповідальності і відповідного законопроекту до Верховної Ради не подавав.

Не з’явилося також жодних повідомлень про те, що екс-спікер парламенту Володимир Литвин запропонував робочій групі власний підхід до проблеми персонального голосування. Нагадаємо, що 23 листопада він пообіцяв, що запропонує робочій групі комплексний підхід до розв’язання проблеми персонального голосування, який включатиме два пункти: обов’язкову участь депутата у голосуванні – «за», «проти», «утримався» та заборону занесення до сесійної зали сторонніх предметів. До того ж, минулого року Володимир Михайлович дуже прагнув запровадити систему "сенсорного" голосування у Верховній Раді, проте юристи його відмовили від поспішних рішень.

Не полишають опозиціонери надії й на введення в дію системи Рада-3. Минулого року в розпал дискусій навколо нової системи  Олександр Єфремов навіть заявив, що фракція готова проголосувати за постанову про запуск системи, однак готовність виявилася малочисельною.

Власне бачення особистого голосування запропонувала також партія «ВО «Свобода». Тут пропонують запровадити голосування за відбитком пальця.

Отож, скільки депутатів – стільки й точок зору. Сподіваємося, що більш жорсткий регламент Верховної Ради змусить депутатів бути присутніми в сесійній залі, адже сама лише Конституція України для них не стала достатнім аргументом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: