Раз на рік про інвалідів доводиться згадати

Читать на русском

Існують в Україні такі проблеми, про які згадують лише один раз на рік, в один і той же день. Їх ніхто не збирається вирішувати, проте й повністю ігнорувати також не вдається. Це стосується, зокрема, проблем інвалідності. Те, що людина з обмеженими можливостями в Україні не може повноцінно жити соціальним життям - факт беззаперечний. За роки незалежності значних успіхів по забезпеченню інвалідів умовами для нормального життя так і не досягнуто.

Проте 3 грудня, в Міжнародний день інвалідів, на офіційних сторінках високопосадовців завжди з’являється більш-менш стандартне привітання, зібране із шаблонних фраз. Зокрема, цього року Президент Віктор Янукович закликав всіх відкрити свої серця для добра, а Прем’єр-міністр Микола Азаров пообіцяв надалі спрямовувати свої зусилля на розв’язання насущних проблем інвалідів. Суттєві кроки, чи не так?

Більше конкретики можна було почути від місцевих чиновників. Зокрема, чернівецький губернатор Михайло Папієв пообіцяв забезпечити інвалідам доступ до об’єктів житлового та громадського призначення шляхом встановлення пандусів, спеціальних кнопок виклику та облаштування будівель відповідно до потреб інвалідів-колясочників.

Є позитивні вісті й для хмельницьких інвалідів. Голова обласної держадміністрації Василь Ядуха пообіцяв, що незабаром інваліди в Хмельницькому отримають ордери на житло. Загалом по області інвалідам мають надати 15 квартир.

Більш скромна обіцянка прозвучала від міського голови Кіровограду Олександра Саінсуса: під час відвідування квартири 82-річної кіровоградки, інваліда та дитини війни Юлії Львівни Сандул він пообіцяв жінці встановити пандуси в під’їзді та на вулиці.

Маємо надію, що реалізуються й загальнодержавні ініціативи для інвалідів. Так наступного року планують виділити 100 тисяч квартир для різних соціально незахищених категорій населення, серед яких буде житло й для інвалідів. Також дещо підвищать мінімальний розмір пенсій для інвалідів війни I групи (з 2519 грн. до 2700 грн).

Сподіваємося, що всі згадані обіцянки будуть виконані, й наступного року чиновники не обмежаться розмитими заявами, а прозвітуються про виконані кроки для вирішення проблеми.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: