Перинатальні довгобуди

Читать на русском

Ще в часи головування Ільї Ємця в Міністерстві охорони здоров’я України розпочалась кампанія з будівництва мережі перинатальних центрів для попередження дитячої смертності.  Проте за часів Ільї Миколайовича було побудовано лише один центр в Кривому Розі, а в травні поточного року Міністра  звільнили з цієї посади.

Тому ініціативи для новонароджених підхопили інші високопосадовці. Перинатальні центри кожному регіону України пообіцяли перший заступник голови Адміністрації Президента України Ірина Акімова, голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва, Прем’єр-міністр Микола Азаров. Згодом розпочалася передвиборча кампанія, і перинатальні центри поспішили пообіцяти регіонали Вадим Колесніченко, Олена Бондаренко, Юрій Поляченко та Олег Зарубінський.

Владислав Каськів, голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами, обіцяв відкрити вісім перинатальних центрів в 2011-му році, однак такий заклад було відкрито лише в Кіровограді, та й то поспіхом, оскільки незабаром центр було закрито для доукомплектування. Згодом, вже в 2012-му році, були відкриті центри в Донецьку, Дніпропетровську, Сімферополі, Харкові.

Цікаво поглянути на долю луганського центру. Голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк, Президент України Віктор Янукович та народний депутат Олександр Єфремов обіцяли його добудувати до кінця поточного року. Проте втручання високопосадовців не допомогло відкрити центр вчасно. Більш реалістичними виявилися прогнози Прем’єр-міністра, з ним врешті-решт погодився й Володимир Пристюк.

Схожа ситуація трапилася з полтавським центром. Тут обіцяли відкрити медзаклад для малюків ще в жовтні, проте згодом відкриття перенесли на грудень. Сподіваємося, відкриття центру відбудеться до кінця 2012-го року, адже таку обіцянку давав сам Президент.

Медичні заклади для новонароджених обіцяють також Миколаєву, Луцьку, Сумщині, Черкащині, й на цьому перелік не завершується.

Отож, одним містам пощастило більше, іншим – менше. Але сумувати не слід, адже всі старі обіцянки, згідно з законами української політики, переносяться в новий рік.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: