Головне за вихідні 29-30 березня

Читать на русском

До ЦВК подали заяви більше 10 кандидатів у президенти України

У ці вихідні, 29 та 30 березня, понад 10 громадян України подали документи для реєстрації кандидатами в президенти України.


Зокрема, документи подали Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Олег Тягнибок, Дмитро Ярош, Петро Симоненко, Наталія Королевська, Ольга Богомолець, Зорян Шкіряк, Василь Цушко, Василь Куйбіда та інші, повідомляє «Слово і Діло».

У свою чергу Партія регіонів висунула кандидатом у президенти екс-губернатора Харківської області Михайла Добкіна. Водночас ПР виключила зі своїх лав Віктора Януковича, Миколу Азарова, Сергія Арбузова, Олександра Клименка та Андрія Шишацького.

Крім того, ряд політиків відмовились від участі в президентських перегонах. Так, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що не висуватиме свою кандидатуру на президентських виборах. Також лідер УДАРу Віталій Кличко ухвалив рішення не брати участь у президентських перегонах, оскільки вирішив балотуватися на посаду мера столиці. Водночас Кличко і Порошенко підписали Декларацію про об'єднання зусиль для перемоги на виборах президента та міського голови, які повинні відбутися 25 травня 2014 року.

Нагадаємо, для реєстрації кандидатом у президенти України необхідно подати до ЦВК повний пакет документів, включаючи довідку про внесення грошової застави у розмірі 2,5 млн грн. Останній термін подачі документів для реєстрації кандидатів у президенти завершився 30 березня в 24:00. При цьому питання реєстрації ЦВК розглядатиме до 4 квітня.

У Коваля заявили про труднощі при вивезенні військової техніки з Криму

Міністерство оборони України повідомило, що російські військовослужбовці перешкоджають вивозу української військової техніки з півострова.


Прес-служба Міноборони заявила, що на залізничній станції Бахчисарай, під час завантаження техніки автомобільного батальйону ВМС України (74 автомобілів, серед яких 30 бензовозів) для відправки на материкову частину України, російські військовослужбовці викрали обладнання військової техніки. Крім того, як повідомляється, військовослужбовці РФ відмовляються випускати з автопарку 30 українських бензовозів. Свідки стверджують, що нібито невідомі у формі російських військовослужбовців знімають з техніки цінне обладнання і завантажують його в автомобілі з цивільними номерами.

У той же час глава центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук на своїй сторінці в Facebook повідомив, що російські військові під виглядом повернення техніки Збройних Сил України в Криму намагаються відправити в Україну «непотрібний брухт».

«У неофіційних розмовах російське командування пропонує нашим не «розкачувати губу». Мовляв, віддамо непотрібний брухт, а собі залишимо все більш-менш справне й цінне. Ну а потім Москва співатиме пісні, що все зробила по-чесному», - написав Тимчук.

Нагадаємо, 28 березня президент Росії Володимир Путін наказав міністру оборони РФ Сергію Шойгу передати Україні військову техніку тих кримських підрозділів, які не перейшли на бік російської армії.

Мінфін дозволив працювати пенсіонерам і позбавив частину санаторіїв фінансування

У Міністерстві фінансів України заявили, що не будуть вводити обмеження пенсій працевлаштованим пенсіонерам, однак у відомстві вирішили відмовитися від фінансування ряду держсанатороіїв.


Зокрема Мінфін пояснив, що намір уряду ввести 50% обмеження пенсій працевлаштованим пенсіонерам негативно сприйняла українська громадськість, оскільки більшість українських пенсіонерів змушені працювати через складне матеріальне становище і низький рівень пенсій, пише «Слово і Діло».

Водночас Мінфін вирішив скасувати фінансування частини санаторно-курортних установ апарату ВРУ та Державного управління справами. Зокрема, фінансування позбулися санаторно-курортні заклади апарату Верховної Ради України: комплекс «Залив» і пансіонат «Таврійські зорі» в Скадовську, комплекс «Дюльбер» в кримському Кореїзі і санаторій «Нижня Ореанда» в Ялті, також частково фінансової підтримки позбулося ДП «Санаторій «Конча-Заспа».

У Кубіва дозволили українцям купувати валюту без паспортів

Нацбанк скасував своє рішення, згідно з яким банки вимагали пред'являти паспорт під час обміну валют.


«Спрощено процедуру купівлі банком готівкової інвалюти у фізосіб, яка тепер дозволяє здійснювати такі операції без пред'явлення документа, що посвідчує особу, і без його копіювання», - повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на повідомлення НБУ.

Нагадаємо, раніше Національний банк України заборонив продавати в одні руки валюти більш ніж на 15 000 гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: