"Слово і діло" у Чернігові

Читать на русском

27 березня  команда  громадсько-політичного проекту "Слово і діло" провела тренінг "Сучасні медіа - нові можливості" та представила свій сайт у стінах Чернігівського національного  педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка.

Студентам та журналістам (які, до речі, побажали залишитися невідомими) були продемонстровані можливості нашого порталу у відстеженні обіцянок посадовців та формуванні рейтингів на підставі фактів їх виконання.

Дякуємо всім, хто відвідав захід, за небайдуже ставлення та жваву дискусію. Окрема подяка - заступникові декана з навчальної роботи філологічного факультету Ольховик Марині Володимирівні за підтримку в організаційних питаннях. 

Традиційно після спілкування з молоддю ми пройшлися містом, аби переконатися, як мер Олександр Соколов дотримується своїх обіцянок.

Чернігів – стародавнє місто з величезною історичною спадщиною, яке довгий час вважалося одним з головних осередків політичного та економічного життя українців, сьогодні є пересічним обласним центром зі зношеною та морально застарілою системою громадського транспорту, аварійним станом доріг та зграями бродячих собак у самому центрі.

Міська влада зовсім не працює над реалізацією туристичного потенціалу стародавнього Чернігова – мабуть, другого міста в країні після Києва за кількістю вцілілих пам'яток княжої доби.

Не секрет, що Чернігів вважається одним з найзеленіших міст України. Тож у 2010 році Олександр Соколов обрав чітку стратегію передвиборчої агітації, одним з пунктів якої було - "збереження Чернігова зеленим". І чернігівчани довірили йому місто з віковими велетнями-деревами.

Проте, як повідомляли місцеві ЗМІ, 2011 рік розпочався з масової вирубки дерев в районі вулиці Савчука, що вважається ландшафтно-рекреаційною зоною загальноміського значення.

Восени минулого року було знищено багаторічні насадження біля р. Стрижень під будівництво житлового комплексу і тепер гай на проспекті Перемоги вітає Вас своїми пнями. 

Колись улюблене місце відпочинку багатьох мешканців міста перетворилося на будівельний майданчик, обнесений парканом з усіх боків. Неважко здогадатися, що майбутнє житло за призначенням аж ніяк не відноситиметься до соціального, тож виникає питання, чи зможуть собі дозволити пересічні чернігівці придбати тут квадратні метри? Відповідь очевидна: прості жителі відтепер втратили частку окраси міста та ще й вимушені будуть пристосовуватися до розкішних забаганок майбутніх сусідів.

Більше 1 млн. гривень було виділено у 2010 році на проведення очисних робіт притоки Десни - річки Стрижень. Після того як спустили воду, було організовано загальноміський суботник, на який зібралося чимало небайдужих мешканців міста. Влада забезпечила лише наявність питної води та необхідного інвентарю. Не обійшлося тут і без знищення "заважаючих" десятків прибережних дерев.

Отже, формально роботи з очищення Стрижня проведено і ми не можемо не зарахувати факт виконання цієї обіцянки меру міста, проте ніхто не сумнівається, що вони не виконані у необхідному обсязі. Виникає питання, невже організація цього заходу, де більшу частину робіт взяли на себе жителі міста на безоплатних умовах,  коштувала такої величезної суми грошей?

Прогулюючись містом та його парками, не могли не завітати до скверу ім. Б. Хмельницького, реконструкцію якого було обіцяно провести спочатку до вересня , а потім - до жовтня 2011 року. Міський голова запевняв, що Чернігів нарешті отримав кошти на реконструкцію, адже раніше роботи не проводилися саме через відсутність фінансування, та наголошував, що будуть висаджені нові дерева і сквер у центрі міста стане улюбленим місцем відпочинку чернігівців та гостей обласного центру.

Але чернігівчани переконуються на власне око, що "віз й нині там". 27 березня 2012 року ми також не побачили тут жодного нового дерева та хоча б мінімальних слідів реконструкції. Натомість були вражені критичним станом пішохідних доріжок, бордюрів, перекошеними лавами та напівоголеними електричними кабелями, які становлять потенційну небезпеку для людей.

Тож дуже хочеться запитати у мера, що ж на цей раз завадило подарувати скверу нове життя?

Якщо з чернігівського вікна "площадь Красная видна", то милуйтеся не відреставрованою брущаткою, а ямами та нерівностями , та очікуйте на реалізацію обіцянки мера провести реконструкцію Червоної площі.

Свою обіцянку придбати для обласного центру перший українсько-білоруський тролейбус, вироблений на чернігівському підприємстві, Олександр Соколов виконав, і вже, починаючи з 24 серпня 2011 року, транспортний засіб курсує за маршрутом №4.

Але чи достатньо одного нового тролейбуса для потреб обласного центру? Адже у місті і надалі обслуговують пасажирів старенькі тролейбуси та не зовсім комфортабельні маршрутки, що часто не відповідають нормам експлуатації.

Туристи, що блукають старим містом і дивуються його поважною історією, не можуть не помітити сучасне будівництво. У системі "Слово і діло" було зафіксовано обіцянку мера Чернігова добудувати усі об'єкти , розпочаті корпорацією "Столиця" на Валу. Відтепер всі разом слідкуємо, чи будуть завершені через декілька років ці споруди. 

Подорожуючи країною, завітайте до Чернігова.

Якщо захочеться  не просто безцільно блукати вулицями, а побачити щось цікаве, то пройдіться туристичним маршрутом  «Обіцянки мера»  -  Вам сподобається!

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: