Мінлива більшість

Читать на русском

В передчутті початку роботи нової Верховної Ради VII скликання зростає гарячка навколо формування більшості в парламенті.

За результатами недавніх виборів жодна політична партія не отримала права одноосібно сформувати парламентську більшість. Найбільше депутатських мандатів отримала провладна Партія регіонів, яка разом з мажоритарниками займе 185 крісел, далі «Батьківщина» - 101, за ними «УДАР» - 40 місць, 37 і 32 мандати у ВО «Свобода» та КПУ відповідно.

Проте останні декілька днів Партія регіонів вустами своїх партійців впевнено заявляє, що більшість вони матимуть, до того ж одноосібну. Пропри категоричну відмову комуністів вступати в альянс (чи то великі амбіції заважають, чи то на критиці влади вони сподіваються отримати більші «політичні дивіденди»), регіонали спробують сформувати більшість за рахунок самовисуванців, що пройшли до парламенту за мажоритарними округами. Голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов зазначав, що вони вже мають 223 заяви від депутатів про вступ в їхню фракцію. А Владислав Лук’янов дає ще більш оптимістичний прогноз: впродовж тижня, максимум двох, Партія регіонів «перетне позначку в 226 голосів на свою користь».

Опозиція, в свою чергу, заявляє, що самовисуванці були підкуплені, проте формувати свою більшість не поспішає. Зокрема, опозиційний «УДАР» будує великі плани на власну фракцію. Нещодавно Валерій Карпунцов заявив, що чисельність фракції «УДАР» в новому парламенті буде більшою, ніж 40 депутатів. Хоча ще влітку вони запевняли, що створять в новообраному парламенті проукраїнську більшість.

Єдине, що об’єднує всіх критиків влади – це те, що серед їхн чільних рядів не буде жодного «перебіжчика» в чужі фракції. Такі заяви прозвучали від комуністів, ударівців та об’єднаної опозиції.

Стійкість мужніх опозиціонерів тішить, проте Партія регіонів, очевидно, спробує обійтися без їхніх послуг.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: