Продан, як і «попередники», хоче створити енергохаб

Читать на русском

Україна знову пропонує ЄС створити на своїй території енергетичний хаб (майданчик для зберігання і торгівлі газом). Про це в інтерв'ю УНІАН у Брюсселі заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, який прибув на переговори з комісаром ЄС із питань енергетики Гюнтером Еттінгером, передає «Слово і Діло».

За словами міністра, Україна готова запропонувати європейським компаніям використовувати сховища на заході країни і зберігати в них до 15 млрд кубічних метрів газу.

«Наше бачення, наша стратегія - це створення енергетичного хабу в Україні. Все залежатиме від позиції європейських енергетичних операторів. Потрібно впроваджувати схеми віртуального реверсу, щоб закачувати газ і робити його заміщення, і щоб оператори потім погоджували поставки газу в різні частини Європи, - сказав Продан. - Ми пропонуємо європейським компаніям використовувати українські сховища і зберігати в них до 15 мільярдів кубічних метрів газу, які використовувати для Європи в потрібний період», - сказав Продан.

Нагадаємо, що з ідеєю створення в Україні енергохабу з використанням підйомних газових сховищ виступав колишній український уряд. Зокрема, про це говорив екс-глава Міненерго Едуард Ставицький.

Раніше Юрій Продан заявив, що уряд готовий проводити непопулярні реформи, в тому числі і щодо підвищення ціни на газ для населення. Але це буде відбуватися з відстрочкою і за певним графіком.

Продан очолює міністерство палива та енергетики України з 27 лютого 2014 року. В політиці він з 2005 року. На той час він займав посаду першого заступника міністра палива та енергетики України.

Міністр зробив 14 обіцянок, які зафіксовані в системі «Слово і Діло». Скільки він вже виконав, дивіться в нашому рейтингу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: