Обіцянки вкрилися тріщинами

Читать на русском

В далекому 1802-му році Києву було повернуто відібране раніше Магдебурзьке право, що закріплює за містом особливі привілеї в місцевому самоврядуванні. Тоді цю подію кияни святкували три дні ілюмінаціями й балами, а згодом зібрали кошти на будівництво каплиці й пам'ятника з фонтаном. Колона Магдебурзького права й нині стоїть на дніпровських схилах.

На початку поточного року голова КМДА Олександр Попов серйозно перейнявся проблемою збереження історичного обличчя міста та ініціював облаштування туристичного маршруту «Старе місто», в рамках якого реставрували знакові місця київського Подолу - Андріївський узвіз та Контрактову площу.

Влітку черга дійшла й до Поштової площі, на якій розташований Музей Магдебурзького права. До речі, ремонтні роботи на площі проводить компанія «Альтіс-Холдинг», що займалася також реконструкцією Андріївського узвозу. В липні будівельники розпочали на Поштовій демонтаж трамвайних колій, заміну телефонної каналізації, згодом було зруйновано старий пішохідний міст.

Зазначимо, що в генеральному плані реконструкції Поштової площі нічого не сказано про реставрацію будівлі Музею Магдебурзького права, яка знаходиться безпосередньо в епіцентрі подій. Хоча Олександр Попов ще в лютому обіцяв відремонтувати Колону Магдебурзького права до кінця поточного року.

Очевидно, що протягом року ніякі роботи по реконструкції Колони не проводились. А нещодавно стало відомо, що внаслідок ремонтних робіт будівля зі статусом пам’ятки національного значення вкрилася тріщинами. Як повідомив науковий співробітник Музею Микола Дегтярьов в інтерв’ю «Газеті по-українськи», Музей може розвалитись, як картковий будиночок, а відбудована пам’ятка вже не матиме своєї історичної цінності.

Тим часом навколо Колони продовжуються будівельні роботи. Олександр Попов поспішає запевнити, що до кінця року завершиться перший етап будівництва автомобільної розв’язки й додає, що будівлю Музею Магдебурзького права буде врятовано й повністю відремонтовано. Цікаво, чи згадав би міський керманич про свою обіцянку без сумної звістки про появу тріщин?

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: