Як "заспокоїти" валюту?

Читать на русском

Тривалий час стабільний курс валюти в Україні штучно підтримувався Нацбанком. Це викликало у експертів серйозні побоювання: курс рано чи пізно доведеться відпустити, що може спровокувати різкий обвал національної валюти, аж до її девальвації.

Ще задовго до старту виборчої кампанії почалися розмови про те, що курс гривні стрімко впаде після виборів. Навіть звичайні громадяни загорілися ідеєю підзаробити на валютних коливаннях.

Наші політики, намагаючись заспокоїти виборців, неодноразово обіцяли «втримати» курс. Про те, що курс гривні після виборів буде стабільним, заявляли, зокрема, Сергій Тігіпко та Валерій Хорошковський. А Микола Азаров заспокоїв, що в першій половині 2013 року курс гривні буде знаходитись в рамках коридору 8,11 - 8,2 грн./дол.

Проте вибори пройшли, а гривня все одно подешевшала. Кожен день торги на міжбанківській біржі закінчувалися подорожчанням долара і євро. Як повідомляє РБК-Україна, 13 листопада поточного року долар на міжбанку подорожчав на 4-7 копійок, зупинившись на рівні 8,288-8,325 грн/дол., що є максимальним рівнем з 8 жовтня 2009 року.

Як зупинити падіння валюти? Ексклюзивний рецепт запропонував вітчизняний Нацбанк:

- зобов'язати компанії продавати частину своїх надходжень в іноземній валюті;
- при необхідності, змінювати терміни розрахунків за операціями експорту та імпорту товарів.

Для впевненості НБУ пригрозив застосувати санкції до тих банків, які без очевидних ​​підстав відмовляються продавати валюту фізособам.

Після введення нових норм курс дещо стабілізувався. На думку експертів, долар може повернутися до колишньої позначки 8,1. В той же час, Владислав Лук'янов поспішив запевнити, що ситуація контролюється і великих коливань курсу не буде .

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: