Дешеве зерно – дорогий хліб

Читать на русском

Продовжуючи нещодавно підняту нами тему підвищення цін на хліб, мимоволі хочеться сказати: «Ми так і знали!».

Вчора, 12 листопада, стало відомо, що ПАТ "Київхліб" підняв ціни на два сорти хлібу:  "Український столичний подовий" та батон нарізний "Київський», а система народного контролю «Слово і Діло» поповнилася чотирма невиконаними обіцянками.

Ще в травні поточного року голова Державного агентства резерву України Олексій Лелюк запевнив, що в 2012-му році здорожчання хлібу не буде, адже на складах відомства накопичено достатню кількість зерна та борошна. Згодом цю інформацію підтвердили й інші високопосадовці: віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко, народний депутат Григорій Смітюх та Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, посилаючись на високий врожай зернових, підтвердили, що ціна на хліб не підніметься. Врешті, як бачимо, жодній з обіцянок не судилося стати виконаною.

Реагуючи на ситуацію, в Київській міській державній адміністрації заявили про неправомірність рішення керівництва ПАТ «Київхліб» підвищити ціни на хліб і пригрозили звернутися до Антимонопольного комітету та Генпрокуратури, щодо перевірки фінансового стану ПАТ «Київхліб», яке повідомляє про своє нібито скрутне економічне становище.

Зауважимо, що за інформацією Інтерфакс-Україна ПАТ«Київхліб» у січні-вересні 2012 року отримало чистий прибуток у розмірі 12,35 млн. грн. в порівнянні з чистим збитком 859 млн. грн. за аналогічний період 2011 року. За цей період його валовий прибуток збільшився на 21,7% - до 321,74 млн. грн., а операційний - на 43,8%, до 41,35 млн. грн.». При такому «скрутному» становищі «Київхліб» отримує борошно з Аграрного фонду за цінами, нижчими від ринкових. А 7 листопада Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк заявив про можливість зниження цін на зерно і борошно з Аграрного фонду. Через п’ять днів ПАТ «Київхліб», що живиться дешевим борошном з Аграрного фонду, підвищив ціни на два сорти хлібу.

Ось така непроста арифметика у виконанні «Київхлібу». Вибори пройшли, а отже очікувати тепер можна чого завгодно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: