Протистояння

Читать на русском

За результатами «майже» завершених парламентських виборів до складу Верховної Ради України VII скликання увійдуть представники двох протилежних радикальних політичних сил: Комуністичної партії України та Всеукраїнського об'єднання «Свобода».

Запеклі ідеологічні вороги внесли в свої передвиборні програми пункти, що закликають до визнання діяльності свого опонента незаконною.

Так, старожили українського парламенту, партія КПУ, наполягає на «введенні кримінальної відповідальності за героїзацію осіб, які співпрацювали з нацистським режимом та тих, хто сьогодні пропагує ці ідеї» . В свою чергу, ВО «Свобода» обіцяє «провести люстрацію влади, усунути від влади аґентуру КҐБ та держслужбовців, які працювали на керівних посадах в КПСС ... ліквідувати і заборонити використання знущальних для українців імперсько-більшовицьких символів, відзначень дат, пам'ятників та назв на честь катів України». При цьому Олег Тягнибок обіцяє, що на розгляд парламенту буде винесено законопроект "Про заборону комуністичної ідеології"

Якщо вищезазначені пункти програм КПУ і ВО «Свобода» будуть виконані, то ні перших, ні других в наступному парламенті ми не побачимо.

Адже КПУ позиціонує себе як спадкоємця Компартії УРСР. Тому її діяльність і символіка будуть заборонені зусиллями депутатів від ВО «Свобода». Останні ж активно відстоюють полеміку героїзму ОУН-УПА («Визнати вояків УПА та підпільників ОУН учасниками національно-визвольної боротьби за державну Незалежність України») , за що і будуть гіпотетично притягнуті до кримінальної відповідальності силами комуністів.

Новий парламент покаже, чи будуть виконані дані обіцянки. Натомість українські радикали вкотре показали, як можна зіграти на почуттях певних груп населення і забезпечити собі підтримку за допомогою суперечливих обіцянок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: