Бойова неготовність: хто обіцяв переозброїти українську армію

Читать на русском

У системі «Слово і діло» зафіксовані близько 20 обіцянок влади щодо переозброєння української армії, виділення коштів на ці цілі та прийняття на озброєння різної військової техніки.

Варто зазначити, що одна з обіцянок навіть стосувалася потенційного воєнного протистояння з Росією - у 2009 році лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок пообіцяв створити сильну армію для можливого протистояння з «північним сусідом». Тоді Тягнибок заявив, що необхідно готуватися до подібної війни - виділити на потреби армії 8%, у крайньому випадку - 5% ВВП; модернізувати озброєння; провести кадрове оновлення керівного складу.

Кілька обіцянок по цій темі були дані і лідером партії «Батьківщина» Юлією Тимошенко: у 2008 році вона зобов'язалася оснастити Збройні Сили новітніми зразками техніки і модернізувати існуючі системи озброєння, а в 2009-му обіцяла провести переозброєння української армії.

У 2009-му році, будучи кандидатом у президенти, переозброєння української армії обіцяв здійснити і Віктор Янукович. Уже в ролі президента Янукович давав обіцянку втричі збільшити витрати на озброєння і військову техніку в 2012 році.

У 2010-му році Андрій Клюєв, який перебував тоді на посаді першого віце-прем'єр-міністра, висловив упевненість в тому, що вже до кінця року Міністерство оборони отримає нову сучасну бронетехніку вітчизняного виробництва, і хоч цю обіцянку зафіксовано як виконану, суттєво на обороноздатності української армії вона не позначилася.

Найбільша кількість обіцянок на цю тему належить останньому міністру оборони в уряді Миколи Азарова - Павлу Лебедєву. Так, чиновник, серед іншого обіцяв: довести фінансування цільових програм розвитку озброєння військ до 25% загального оборонного бюджету країни; направити до 2017 року на переозброєння армії 28 млрд. грн; прийняти на озброєння 9 танків БМ «Булат», 3 автомобілі КрАЗ і 6 танків «Оплот» та інше.

Як відомо, танки українського виробництва експортуються в багато країн світу: зокрема, в лютому 2014 року інтернет-ЗМІ повідомляли про те, що держкомпанія «Укроборонсервіс» підписала з іноземним замовником контракт на капітальний ремонт і поставку 50 основних бойових танків Т- 64БВ1.

Український бронетранспортер БТР-4 за версією впливового міжнародного журналу Army Technology увійшов до десятки найкращих бронетранспортерів світу.

За 9 місяців 2013 року підприємства, що входять до складу ДК «Укроборонпром», показали зростання обсягу виробленої продукції на 35% порівняно з аналогічним періодом 2012 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: