"Омбудсмен +" в Україні

Читать на русском

У квітні поточного року Уповноваженим Верховної Ради з прав людини було обрано Валерію Лутковську, яка, по суті, була єдиним кандидатом на цю посаду. В ході однієї з інтернет-конференцій вона повідомила, що має намір впровадити механізм роботи із захисту прав людини в місцях несвободи під назвою "Омбудсмен +" , що передбачає співпрацю омбудсмена з громадськими організаціями, яким передається деяка кількість його прав. Таким чином, реагування на прояви беззаконня будуть більш оперативними.

За відсутності детальної інформації про хід реалізації такого нововведення проект "Слово і Діло" звернувся за роз ' ясненнями до Секретаріату омбудсмена, де повідомили, що з метою запровадження в Україні в форматі "Омбудсмен +" національного превентивного механізму (передбаченого Факультативним протоколом до Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження або покарання) в структурі відомства було створено профільний Департамент з питань реалізації національного превентивного механізму. Станом на 19 вересня 2012 року процес призначення працівників Департаменту тривав. Разом із тим фахівці відомства вже відвідали 59 установ, які є місцями несвободи.

Крім того, з метою законодавчого врегулювання впровадження системи "Омбудсмен+" та наданню Уповноваженому відповідних прав Президент Віктор Янукович вніс на розгляд парламенту зміни до закону про омбудсмена (законопроект № 11073), які були ухвалені Верховною Радою 2 жовтня 2012 року.

Будемо сподіватися, що "Омбудсмен +", який успішно працює в багатьох європейських країнах, "приживеться" і в Україні...

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: