Виконання обіцянок про розслідування подій 30 листопада вже можна не чекати

Читать на русском

Проектом «Слово і діло» зафіксовані як невиконані обіцянки першого віце-прем’єра Сергія Арбузова, екс-прем’єра Миколи Азарова та Президента Віктора Януковича щодо розслідування подій 30 листопада 2013 року, коли на Майдані Незалежності в Києві спецпідрозділом «Беркут» було силою розігнано мирний мітинг.

Так, в той же день, 30 листопада, Арбузов заявив, що за фактом силового розгону Євромайдану буде проведено розслідування і винні будуть покарані. 11 грудня тоді ще прем’єр-міністр Микола Азаров повідомив, що метою влади є розслідування подій, які відбулися в ніч на 30 листопада, а також покарання винних. Він додав, що у цьому питанні можливий тристоронній формат контролю за розслідуванням – з боку влади, опозиції та міжнародної спільноти. Обіцянки влади щодо подій 30 листопада підсумував 16 грудня Президент Віктор Янукович, який ще раз гарантував проведення чесного розслідування розгону мирної демонстрації.

Невиконаними ці обіцянки можна вважати на основі інформації щодо зняття обвинувачень з екс-голови КМДА Олександра Попова та екс-заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича. Нагадаємо, що 14 грудня 2013 року Генпрокуратура вручила повідомлення про підозру в перевищенні службових повноважень заступнику секретаря РНБО Володимиру Сівковичу, голові КМДА Олександру Попову, начальнику київської міліції Валерію Коряку та його заступнику Петру Федчуку, але жодного з цих чиновників не було покарано. Крім того, станом на 13 лютого 2014 року, тобто через 2,5 місяці після вказаних подій, з боку влади так і не було надано ґрунтовної інформації про розслідування справи, не було названо імена замовників і не було покарано працівників «Беркуту», які перевищили свої повноваження при розгоні мітингу.

У партії «Батьківщина» закриття кримінальних справ проти Попова і Сівковича пояснили тим, що влада готує силовий сценарій подальших подій.

Народний депутат фракції УДАР Валерій Карпунцов у свою чергу заявив, що закриття кримінальних проваджень стосовно Попова та Сівковича не знімає відповідальності з держави, оскільки ці особи діяли від її імені.

12 січня 2014 року голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк пообіцяв створити у Верховній Раді тимчасову слідчу комісію з розслідування протиправних дій міліції та «Беркуту» проти громадян України під час мирних акцій протесту, і ця обіцянка була виконана.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: