Молочні ріки і кисільні береги: всі обіцянки з розвитку молочної галузі

Читать на русском

У системі «Слово і діло» зафіксовані понад 40 обіцянок представників центральної та місцевої влади щодо розвитку молочного господарства та роботи підприємств цієї галузі.

З виконаних обіцянок можна виділити анонсоване екс-прем'єром Миколою Азаровим підняття нижнього порогу закупівельних цін на молоко, яке було здійснене ще в серпні 2012 року, а також обіцяне Азаровим будівництво в тому ж році 68 та реконструкцію 202 молочнотоварних ферм.

Все в тому ж 2012 році були виконані і кілька обіцянок міністра агрополітики Миколи Присяжнюка - збільшився експорт молока та молокопродуктів, для розвитку приватних молочних підприємств була запропонована певна мотивація з боку держави, а при будівництві молочних комплексів в окремих випадках надавалася поетапна компенсація.

Водночас колишні успіхи Присяжнюка перекриваються торішніми невдачами - серед невиконаних обіцянок міністра, що стосуються молочної галузі - затримка з реалізацією проекту з продажу молока на автомагазинах, збільшення в 2013 році імпорту молока замість обіцяного його зниження і провал запланованих показників у збільшенні обсягів виробництва молока.

Варто зазначити, що в планах уряду на найближчу перспективу - збільшення протягом 2013-2014 років виробництва молока на 3,5%, про що Присяжнюк заявив у квітні 2013 року.

Також потрібно виділити ініціативи з розвитку молочного господарства, заявлені деякими губернаторами і регіональними чиновниками. Наприклад, голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб повідомив, що в 2014 році в області запрацюють 11 молочно-товарних ферм.

9 серпня 2013 року голова Хмельницької ОДА Василь Ядуха пообіцяв, що до 2015 року будуть введені в експлуатацію 7 молочно-товарних ферм, а голова Дніпропетровської облради Євген Удод 15 серпня 2013 року заявив, що до кінця 2014 року в кожному районі області буде створено 3-4 кооперативи з виробництва молока.

«Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: