Як працюють ваші мери? Дайджест обіцянок міських голів за 13-20.04

Читать на русском

Нові кадрові призначення, ремонт доріг, завершення або початок будівництва інфраструктурних об'єктів і реалізація соціальних ініціатив... Все це і не тільки обіцяли протягом минулого тижня мери українських міст.

«Слово і Діло» продовжує уважно відслідковувати ситуацію в регіонах. Остання ж, протягом минулих декількох місяців зазнає хоч і незначних, та все ж змін. І особливо це відчутно в акцентах обіцянок, які озвучують в публічному просторі очільники обласних центрів.

Попередні тижні ми уже відзначали, що в публічних заявах мерів все частіше починають лунати обіцянки, які менше зачіпають питання оборонного характеру чи безпеки і більше стосуються місцевого самоврядування. Не винятком став і останній тиждень, протягом якого очільниками українських міст було дано 21 нову обіцянку. Як уже згадувалось, переважна частина з них стосувалася питань місцевого самоврядування (4 обіцянки), по 3 обіцянки було дано в сферах житлово-комунального господарства, розвитку інфраструктури, соціального захисту та енергетики.

Окремим блоком слід відзначити обіцянки різних мерів міст, які стосувались кадрових призначень, що стосуються поля їх компетенції. Так, міський голова Сум Олександр Лисенко заявив про те, що має намір звільнити директора Департаменту містобудування та земельних відносин Сумської міської ради Анатолія Жука та директора КП «Сумижитло» Андрія Лагутіна. В той же час міський голова Миколаєва Юрій Гранатуровпообіцяв призначити нового керівника управління молоді. А от в. о. міського голови Житомира Любові Цимбалюк протягом останнього тижня вдалося дотриматись власного слова щодо введення додаткової посади головного спеціаліста, уповноваженого з питань виявлення та запобігання корупції. За інформацією з листа Житомирської міської ради, 31 березня розпорядженням міського голови на посаду головного спеціаліста, уповноваженого з питань виявлення та запобігання корупції призначено Віктора Фещенка.

Найактивнішими ініціаторами обіцянок серед мерів на цьому тижні стали: міський голова Запоріжжя Олександр Сін – 5 обіцянок, серед яких в більшості своїй питання енергетики, ЖКГ; міський голова Києва Віталій Кличко – 4 обіцянки, серед яких питання ЖКГ, інфраструктури і т. в. о. міського голови Кіровограду Іван Марковський – 2 обіцянки. Обіцянки останнього в більшій мірі стосувались питань соціального захисту населення та проведення будівельних і реконструкційних робіт на об'єктах соціально значимої інфраструктури регіону.

Єдиною обіцянкою, невиконання якої цього тижня зафіксувало «Слово і Діло», стала декларація Одеського міського голови Геннадія Труханова ще у 2012 році реорганізувати неефективні Житлово-комунальні союзи в м. Одеса і створити конкуренцію на ринку комунальних послуг. Відповідно до листа Одеської міської ради від 10 квітня 2015 року, в період з 2012 по 2015 роки рішення щодо реорганізації Житлово-комунальних союзів (сервісів) в м. Одеса не приймались.

Лідером за кількістю виконаних обіцянок цього тижня став столичний градоначальник Віталій Кличко. Він дотримав слово стосовно того, що список черговиків на отримання квартир у Києві буде оприлюднений на сайті КМДА, а графіки віялових відключень електроенергії не застосовуватимуться в соціальних об'єктах і житловому фонді столиці. Крім того, завдяки зусиллям Кличка та київських чиновників використання коштів столичного бюджету стало більш публічним, як це обіцялося й раніше. Відповідно до листа виконавчого органу КМДА від 10 квітня 2015 року, починаючи з 27.03.2015, апарат виконавчого органу Київської міської ради вже оприлюднює інформацію про використання бюджетних коштів у розділі «Публічні кошти».

Однак не лише виконаними обіцянками протягом минулого тижня запам'ятався київський градоначальник. Активісти проекту журналістських розслідувань корупції в органах державної влади провели власне дослідження, як здійснюється преміювання працівників КМДА і, зокрема, заступників міського голови і виявили цікаві цифри.

Зокрема, за останні сім місяців 4 заступники Кличка отримали надбавки до посадового окладу за «особливі досягнення у праці» у 90%. Серед них – Михайло Радуцький, Петро Пантелєєв, Ганна Старостенко і Павло Рябкін. Однак абсолютним рекордсменом за надбавками, за інформацією активістів, стала Ганна Старостенко. Крім 15% за роботу з держтаємницею і 90% за інтенсивність праці, вона отримала ще 15% за науковий ступінь і 10% за знання та використання іноземної мови. Відтак її загальна надбавка до посадового окладу склала 130%.

Повертаючись до теми обіцянок, слід зазначити, що наряду з іншими вищезгаданими міськими головами протягом минулого тижня також були озвучені нові обіцянки міськими головами Тернополя, Львова, Черкас, Рівного, Луцька, Полтави і Херсона.

«Слово і Діло» продовжує слідкувати за обіцянками очільників українських міст. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок голів обласних державних адміністрацій, що не сховалися від пильного ока спеціалістів системи народного контролю.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, зміст якої, на Вашу думку, має дізнатись вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: