Ліквідація СЕС: чи не заплатять українці здоров'ям дітей?

Читать на русском

Міністерство охорони здоров'я України ліквідує Державну санітарно-епідеміологічну службу. Простіше кажучи – СЕС. Про це раніше повідомив міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі. «Cанепідемслужби оббирали всю країну хабарами. Я не думаю, що вони якось ефективно працювали на благо та здоров'я нації. Потрібно відходити від таких радянських структур, прибирати такі радянські символи, як санепідемстанція, і переходити на нормальну роботу», – заявив він.

Таку думку чиновника поділяють далеко не всі. Наприклад, екс-заступник міністра охорони здоров'я Наталія Лисневська, яка лише місяць тому подала у відставку зі своєї посади, вважає, що ліквідувати санепідемслужби не можна.

«На мій погляд, ліквідувати СЕС категорично не можна. Питання навіть не в тому, хороша ця служба чи погана, а в тому, що вона обов'язково потрібна. Є потреба у зміні умов і підходів роботи», – розповідає «Слову і Ділу» колишня заступник Квіташвілі.

За її словами, з вересня минулого року, після того, як були заборонені перевірки санслужбою, випадків отруєнь тільки побільшало.

«Чітко можу сказати: в теорії наша санітарно-епідеміологічна служба повністю відповідає директивам Євросоюзу. Питання в тому, як вона працює», – резонно зазначає Лисневська і ставить запитання: «Чи означає, що судна в українських портах не проходитимуть карантинного контролю, якщо СЕС буде ліквідована?». На переконання колишньої чиновниці, це неприпустимо.

«СЕС – це не тільки довідки та перевірки підприємств. Можливо, необхідно спростити відносини з бізнесом, але повністю ліквідувати службу, відповідальну за санітарне благополуччя – недоцільно. У більшості країн діє аналог американського CDC (Centers for Disease Control and Prevention – центри контролю та профілактики захворювань – авт.). Мені здається, нам потрібно до такого варіанту прагнути і реформуватися, але не скасовувати функцію перевірки. Треба вирішувати питання так, щоб СЕС не могла бути службою поборів» – заявила Лисневська.

Такої думки дотримуються і в Київській міській профспілці працівників охорони здоров'я.

«Ми ставимося до ліквідації СЕС вкрай негативно. У січні навіть виводили людей на пікетування, щоб не допустити скорочення сантанцій в Києві. Раніше було 10 станцій в місті, а тепер – 3. Радуцький і Кличко (заступник мера і мер Києва – авт.) обіцяли не скорочувати кількість, але так і не виконали обіцяного. В результаті, маємо кожен день десятки повідомлень про інфекційні захворювання. Київ весь час балансує на межі спалаху будь-якої інфекції. СЕС обов'язково повинна працювати і перевіряти магазини, МАФи, ринки, школи, садки, якість питної води тощо», – підкреслює в коментарі «Слову і Ділу» голова профспілки Лариса Канаровська.

Утім, у Грузії теж ліквідували санітарно-епідеміологічну службу, а прогнози, що після цього країну охоплять епідемії, так і не справдилися. Функції СЕС грузини розподілили між Міністерствами охорони здоров'я, сільського господарства та екології.

«Коли ми в Грузії скасували санепідемстанції, всі боялися: що ж із нами буде? Виявилося, що після ліквідації, санітарних проблем стало менше: раніше кожен знав, що можна порушити і потім домовитися, а тепер не залишилося з ким домовлятися», – пояснив суть проведеної реформи заступник глави грузинського Мін'юсту Георгій Вашадзе.

В Україні ж функції СЕС розподілять між Міністерством охорони здоров'я та Мінагрополітики. Так, за словами Сандро Квіташвілі, епідконтроль та епіднагляд залишаться під МОЗ, у той час, як питання безпеки харчових продуктів перейде до Міністерства аграрної політики.

«Та система, яка вибудовується зараз – правильна... Будемо вибудовувати систему? схожу з Європою і ту, що дасть нам можливість бути на рівні з Європою та цивілізованим світом», – відгукнувся про реформу санітарно-епідеміологічної служби міністр охорони здоров'я.

Ще у січні Квіташвілі пояснив: суть реформи – не в повному скасуванні санслужби, а у включенні її в єдину систему біобезпеки країни та переорієнтації на роботу в умовах інфекційних та техногенних ситуацій.

З такими змінами згодні і в «Реанімаційному пакеті реформ».

«На основі оптимізації СЕС буде створена інша структура. Функції повинні бути розділені на контрольну та інспекторську. У нової служби будуть інспекторські функції – тобто люди, не обов'язково з медичною освітою, будуть ходити, перевіряти і давати звіти. А вже МОЗ як орган, що контролює здоров'я населення, буде приймати ті чи інші зміни. Тобто, служба буде за прикладом CDC у США», – підтримує ініціативу міністра-іноземця експерт Катерина Телегіна.

На її думку, таке розмежування функцій на здоров'я людей вплине лише позитивно. «Службу варто оптимізувати хоча б тому, що СЕС – дуже роздута система, яка має багато непотрібних лабораторій. А оптимізація допоможе правильно використовувати бюджет, людські та фінансові ресурси», – відзначає експерт у розмові зі «Словом і Ділом».

Що зрозуміло точно: у такому вигляді як зараз залишати санітарно-епідеміологічну службу не можна. Адже кожен підприємець знає, що СЕС – розсадник хабарництва, а іноді і здирства. Водночас, без перевірок і контролю рівень інфекційних захворювань і отруєнь може істотно підвищитися. Втім, навіть за наявної санслужби минулого тижня на Сумщині в дитячому садку отруїлися 27 дітей і 1 дорослий.

Анастасія Соснова, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: