Голова НАБ: піар чи надія на подолання бюрократії? – експерти

Читать на русском


Система народного контролю «Слово і Діло»  опитала політичних експертів, політологів стосовно призначення головою Антикорупційного бюро Артема Ситника.

Директор соціологічної служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко вважає, що обрання Артема Ситника головою НАБ має двоякий характер.

«З одного боку, він не пов'язаний родинними зв'язками з Ковальчуком, Ложкіним чи іншими одіозними фігурами. Як нещодавно стало відомо, що губернатор Дніпропетровщини – родич голови Адміністрації. Будемо сподіватись, що цього всього немає в даному випадку. З іншого боку, Ситник – маловідома персона й не може апелювати до громадськості, до наших відчуттів, справедливості. Він може опинитися під тиском Президента, який зможе контролювати відкриття тих чи інших кримінальних справ. В будь-якому випадку, для однозначних оцінок потрібен час, для того, щоб людина себе проявила», – аналізує Небоженко.

Політолог Євген Магда зазначає, що на даний момент прізвище Ситник нічого не говорить.

«Відносно Антикорупційного бюро було багато критичних оцінок стосовно відбору кандидатів, конкурсної комісії та інших аспектів. Антикорупційне бюро створено в Україні вперше, тому, можливо, є сенс, щоб прийшла людина невідома. Наразі прізвище Ситник не звучить та не вражає, але тільки час дасть зрозуміти, чи правильний вибір зроблено», – розповідає Магда.

Голова корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика», політолог Костянтин Матвієнко має протилежну позцію.

«Найголовніше – це потужний аналітичний апарат, який зможе виявляти корупційні джерела. Не вважаю, що в створенні Антикорупційного бюро потрібно починати з корупції. Потрібно було починати з інвентаризації цих джерел. Такі голосні розмови довкола люстрації, корупції – це піар. Піар та справи часто не мають нічого спільного. Від цього призначення не варто чекати особливої ефективності. Навряд чи Антикорупційне бюро буде дієвим», – говорить Матвієнко.

Водночас на сторінці у Facebook народний депутат від «БПП» Мустафа Найєм повідомляє, що від того, наскільки жорстко та цілеспрямовано почне працювати цей орган, залежить його подальший авторитет.

«Зараз все в руках нового глави. У нього є час, є підтримка суспільства і здорових сил. Каденція глави НАБ становить 7 років. Це більше, ніж президентський термін і термін повноважень парламенту. Пан Ситник може увійти в історію як перший борець з корупцією, якому вдалося посадити за ґрати чиновників вищого ешелону – від міністрів до суддів, прокурорів і т. д. А може піти ще одним безславним чиновником із сірої маси», – вважає Найєм.

Колишній член фракції «Блоку Петра Порошенка», а нині позафракційний народний депутат Віталій Купрій раніше прогнозував, що саме Ситник стане новим главою НАБ.

«Порошенко вибере директором Антикорупційного бюро саме Артема Ситника. Така людина, як Ситник, вигідна Президенту, оскільки нею можна буде легко маніпулювати», – попереджав Купрій.

Нагадаємо, 17 грудня Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що в Україні 14 січня 2015 року буде створене Антикорупційне бюро. Він також запевнив, що директора НАБ призначатимуть за прозорою процедурою та за узгодження з громадськістю.

Сьогодні, 16 квітня, Президент представив голову НАБ, яким став Артем Ситник.

Національне антикорупційне бюро – це державний правоохоронний орган, завданням якого є протидія корупційним злочинам чиновників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: