Нацбанк хоче втримати іноземний капітал в Україні – експерт

Читать на русском

Дозвіл комерційним банкам купувати іноземну валюту від іноземних інвесторів – це ринковий захід, щоб утримати банківський сектор від остаточного розвалу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив керуючий партнер компанії «Фінансова студія», експерт з кредитних ризиків Асоціації ЕМА Євген Невмержицький стосовно інформації про те, що Нацбанк дозволив комерційним банкам купувати іноземну валюту від іноземних інвесторів для збільшення статутного фонду.

«Дане рішення стосуватиметься банків з іноземним капіталом. Для національної валюти це рішення не впливає на послаблення, скоріше навпаки. Це стимулює іноземних інвесторів перераховувати валютні кошти для збільшення валютних капіталів. Але це дуже незначний крок для оздоровлення банківської системи», – пояснює експерт.

За словами спеціаліста, в першу чергу дана ініціатива направлена на банківський сектор і можливості проводити валютні операції.

«Досить багато банків з іноземним капіталом хочуть залишити український ринок через збитки. Для того, щоб утримати банк з іноземним капіталом на українському ринку, було прийнято таке рішення, яке дозволить банкам збільшити свої можливості щодо валютних операцій. Це рішення надає певні права та можливість для банків. Саме зараз потрібні механізми, які сприяли б поверненню у банківську систему величезних коштів, що є як у громадян, так і у підприємств, оскільки раніше Нацбанк своєю бездіяльністю посприяв створенню катастрофічної ситуації в банківському секторі», – аналізує Невмержицький.

Відзначимо, що за рік кризи більше 40 кредитних установ були визнані неплатоспроможними, по 26 з них вже прийнято рішення про ліквідацію.

Серед тих, хто покинули ринок і були позбавлені ліцензій: «Грін Банк»,«ПроФін Банк», роздрібні банки з мільярдними депозитними портфелями фізосіб «Форум», «Надра», VAB Банк. Днями раніше було ліквідовано «Дельта Банк» та інші.

Сьогодні, 15 квітня, Нацбанк прийняв постанову, згідно якої банки мають право здійснювати купівлю інвалюти, що надходить від іноземних інвесторів для збільшення статутних капіталів цих банків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: