Злочин без кари: корупціонерів не злякати публічними розслідуваннями

Читать на русском

Справа керівників Державної служби з надзвичайних ситуацій не буде зупинена на етапі досудового розслідування, але яким буде вирок – залежить лише від суддів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Заслужений юрист України, експерт з питань правоохоронних органів Юрій Мартиненко, коментуючи справу відносно арешту Бочковського і Стоєцького, а також анонсування генпрокуром затримання ще деяких міністрів.

«Справа гучна, публічна і першопочаткова в нашій державі, коли державного чиновника високого рівня настільки публічно затримано на засіданні уряду. Справа, звичайно, набула великого розголосу серед населення. Гадаю, що автори і виконавці цієї справи також мали на меті показати публічне притягнення корупціонера до кримінальної відповідальності. Справа дійде до судового розгляду, не розвалиться під час досудового розслідування, але яким буде вирок – залежить від суддів», – вважає Мартиненко.

На думку юриста, Україна за один день не стане правовою країною і не буде на одному рівні зі США чи Європою. До цього потрібно йти десятиліттями, а в нашій державі – це більше показовість, оскільки Європа чекає реформ і Президент за домомогою Генпрокуратури показує їх.

«Корупція в Україні тотальна, а корупціонери не лякаються навіть публічного притягнення до відповідальності, тому що гроші в нашій державі дорожчі за чесне ім'я. Зараз це перші намагання та спроби, але в масштабах країни ми ще не боремося з корупцією», – розповідає спеціаліст.

Нагадаємо, радник глави МВС, народний депутат Антон Геращенко вже описав корупційні схеми, за якими керівники Державної служби надзвичайних ситуацій проводили махінації.

«Схема крадіжки грошей в Держслужбі надзвичайних ситуацій. Як то кажуть, оцініть красу гри. Фірми, що постачають паливо для потреб ДСНС, змусили підписати контракт на оплату консалтингових послуг з офшорною компанією «Fevrier.inc». Або ми з вами повіримо, що скупі українські підприємці-бензинщики з власної волі погодилися платити грошики за якісь там консультаційні послуги по роботі з ДСНС?», – повідомляє Геращенко.

За словами нардепа, далі офшорка «Fevrier INC» перераховувала частину коштів на іншу офшорку – «Apply Generation AG», а та в свою чергу відкрила в Банку Кіпру персональні рахунки на імена громадян Бочковського та Стоєцького.

Нагадаємо, 25 березня голову Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського та його першого заступника Василя Стоєцького заарештували під час засідання уряду. Їм закидають незаконне відкриття валютних рахунків за межами України.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що корупційну схему вищого керівництва ДСНС розслідуватимуть іноземні спецслужби.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: