Дефолт «Метінвесту» Ахметова був передбачуваним – економіст

Читать на русском

Після дефолту компанії Ахметова може послідувати ланцюгова реакція для інших фінансових компаній, які за рейтингами вже у преддефолтній категорії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з економічних програм Центра Разумкова Володимир Сіденко, коментуючи повідомлення про те, що компанія «Метінвест» оголосила про дефолт.

«Більшою мірою це стосується того, що процес реструктуризації зовнішніх боргів, який оголосили та який передбачений умовами надання кредиту від МВФ, має великі перепони. Проблема в тому, що не вдається своєчасно передомовитись про нові умови, як наслідок постає питання, що фактично сплачувати борги немає можливості й компанія оголошує дефолт. З точки зору кінцевого результату це може мати ланцюгову реакцію. Значною мірою це пов'язано з розчаруванням закордонних інвесторів тією політикою, яка проводиться урядом. Позиція інвесторів може змінитися, а питання інвестування в Україну  під загрозою», – розповідає Сіденко.

За словами експерта, після дефолту «Метінвесту» в зоні ризику опинилися й інші компанії. Про це свідчать рейтинги, які показують, що велика кількість фінансових компаній з потужним капіталом теж знаходяться в преддефолтній категорії й без реструктуризації дефолт неминучий.

«Платити за запозичені мільярди ані Україна як держава, ані провідні бізнес-структури не спроможні. Це зумовлено втратою експортного потенціалу, а розраховувати, що всі ці погашення можуть бути сплачені іншим чином, аніж реструктуризація – даремно. Це потрібно сприймати вже як данність. Дефолт «Метінвесту» був передбачуваним, але була надія, що не буде голосних заяв», – пояснив економіст.

Зазначимо, що компанія «Метінвест», яка входить до групи СКМ Ріната Ахметова, планувала отримати додаткову згоду кредиторів щодо часткового відтермінування березневих і квітневих платежів по основних сумах кредитів, але не отримала згоди від усіх кредиторів.

Як результат, відбувся дефолт за виплатою на загальну суму 113 мільйонів доларів.

Основними акціонерами «Метінвесту» є група СКМ Ріната Ахметова (71,24%) і «Смарт-холдинг» Вадима Новинського (23,76%), що спільно керують компанією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: