На відновлення українсько-польських відносин пішло 50 років – експерт

Читать на русском

Зараз Україна і Польща не просто в партнерських відносинах, а є стратегічними союзниками, але до цього було чимало трагедій.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, коментуючи виступ на засіданні ВР України президента Польщі Броніслава Коморовського.

«Починаючи від франко-російських відносин, закінчуючи Першою і Другою Світовою Війною, країни весь час воювали. В історії Польщі та України було чимало драматичних історій та конфліктів. Але прийшов час, щоб країни могли повернути ситуацію в іншому напрямку й не просто відновити нормальні добросусідські відносини, а бути стратегічними партнерами. Тому, в порівнянні з франко-німецькими відносинами, це другий дуже позитивний приклад розв'язки давніх історичних конфліктів», – розповідає Фесенко.

На думку політолога, в контексті перспективи відносин кардинальних змін не буде. Лінія партнерських відносин України та Польщі розпочалася й триває з часів влади Кваснєвського. Зараз підтримання українсько-польського спілкування пов'язане з євроінтеграцією.

У той же час в коментарі «Слову і Ділу» експерт з питань європейської інтеграції, зовнішньої, внутрішньої політики, а також політики безпеки України, директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко заявив, що для Росії приїзд Коморовського буде підтвердженням того факту, що є країни, які підтримують Україну.

«У ході історії факт відновлення українсько-польських відносин дійсно є і це зараз дуже важливо для України. Однак слід зауважити, що навіть через десятки років примирення Польщі та України не стане приводом для примирення РФ і України. Росія і Україна вже ніколи не відновлять партнерські відносини», – вважає Сушко.

Нагадаємо, президент Польщі Броніслав Коморовський в ході свого візиту провів зустрічі з Президентом України Петром Порошенком, спікером ВР Володимиром Гройсманом, а також планує відвідати меморіальний комплекс жертвам комуністичного терору «Биківня» в пам'ять про 75-річчя Катинського розстрілу.

Раніше Коморовський зазначив, що поїздка в Україну 8-9 квітня, ймовірно, стане його останнім закордонним візитом перед запланованими на 10 травня президентськими виборами в Польщі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: