Україна тільки на початку боротьби з тоталітарним минулим – експерт

Читать на русском

Коли в Східній та Центральній Європі вже почався процес люстрації, в Україні ще залишався комуністичний режим.

Про це на круглому столі «Від диктатури до свободи: механіка змін» розповів голова Українського інституту національної пам’ятіВолодимир Вятрович, передає «Слово і Діло».

«В кінці 1980-х був активний опозиційний рух проти комуністичного режиму. Колишні політв'язні були жертвами цього режиму, але в той же час були і моральними авторитетами для суспільства. Влада комунізму розуміла, що почалися процеси, які не можна зупинити і тому була готова їх очолити. КДБ почав масові розслідування. Зрештою, при радянській Україні був прийнятий перший закон проти комуністичного режиму. Це закон «Про реабілітацію жертв комуністичного режиму», який все одно не зміг змінити ситуацію», – розповідає фахівець.

Однак, за словами В'ятровича, вже зараз в країнах Східної та Центральної Європи відбулися зміни і там почали говорити про люстрацію.

«У 1991 році в Україні залишався комуністичний режим. Ситуація змінилася після спроби комуністів провести путч у серпні. Тоді 30 серпня 1991 року вперше був прийнятий указ про заборону КПУ. Але і ця заборона не була тривалою. У 1993 році до влади прийшли ліві сили, які стали популярними і відновили Компартію. Фактично, вже в незалежній Україні був комунізм, тому що при владі були вихованці комунізму», – пояснює він.

В'ятрович також зазначив, що в той час на державному рівні в Україні не було організацій, які боролися з комунізмом. «Крім того, до 2007 року питання передачі справ до архіву так і не було вирішене. Більшість документів про агентів КДБ знищені або вивезені до Москви. Ті матеріали, які залишилися, не дозволяють ідентифікувати агентів КДБ», – повідомив експерт, додавши, що в 2010 році ситуація погіршилася ще більше.

«До влади прийшов Янукович. Слідом за Росією тодішня влада намагалася не те, щоб боротися з комунізмом, а й використовувала механізми тоталітарного режиму. Навіть в одній з областей був встановлений пам'ятник Сталіну, а влада робила вигляд, що цього не знає. Ситуація змінилася тільки після Революції Переваги», – вважає глава Українського інституту національної пам'яті.

Однак незважаючи ні на що, експерт позитивно оцінює ініціативу нинішнього уряду щодо початку процесу очищення влади. «На моє переконання, Україна на вірному шляху, але країна тільки зараз почала боротьбу з тоталітарним минулим»,  резюмував В'ятрович.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: