Нові технології виборів від Поплавського – пояснення експерта

Читать на русском

20 грудня кореспондент проекту «Слово і Діло» відвідав конференцію на тему «Яких політиків готові обрати українці на виборах?» в прес-центрі інформаційно-аналітичного агентства «Главком».

Доповідач заходу член Вченої Ради Інституту соціології НАН України Олександр Вишняк торкнувся теми довиборів в проблемних округах та розповів про унікальний спосіб легально сфальсифікованих виборів в Черкасах, де отримав перемогу Михайло Поплавський.

Олександр Вишняк пояснив, що Михайло Поплавський на нещодавніх довиборах в черкаському окрузі легально купив черкащан, а не сфальсифікував вибори. Це було зроблено шляхом укладання десятків тисяч контрактів з виборцями на проведення агітаційної роботи. Ціна, яку має виплатити замовник за агітаційну роботу, в контракті може вказуватися реальна, а може писатися й занижена. Однак по факту агітатору потрібно було загітувати проголосувати за Поплавського лише себе. Це, по-перше, легально, а по-друге, людина голосує за певного кандидата, тому що з нею уклали договір.

В даному випадку ні кандидата, ні виборця не можна притягнути до відповідальності за діючим законодавством. Експерт висловив думку, що в Черкасах була випробувана нова технологія, яка буде використовуватись на президентських виборах, особливо в другому турі.

Більше того, останні вибори в Україні, на думку доповідача,  довели, що виборів в Україні взагалі немає, включаючи Київ. Два екзит-поли, проведені на довиборах у Києві в 223-му окрузі чітко засвідчили колосальну перемогу свободівця Юрія Левченка над опонентом від влади Віктором Пилипишиним: одне опитування показало перемогу Левченка з різницею у 18%, а друге – у 19%. При цьому, останній екзит-пол здійснювався на замовлення самого Пилипишина. За словами Вишняка, екзит-пол замовлявся лише для того, аби знати, яку кількість бюлетенів потрібно докинути в урни.

Щодо президентських виборів експерт висловив переконання, що раніше 2015 року вони не відбудуться. Ніякого іншого кандидата від влади, окрім Віктора Януковича, на виборах бути не може, адже конкуренції в своєму оточенні Президент не допускає. За словами експерта, купити президентські вибори 2015 року за середньої переваги Віталія Кличка в другому турі в 15%, не можливо, адже сума необхідних коштів для підкупу надто велика. Олігархи Партії регіонів не погодяться витрачати на дані цілі десятки мільярдів гривень. Тому варіант Поплавського на президентських виборах виключається, а варіант Пилипишина залишається реальним, адже виборчих комісій в Україні лише 33 тис., а не мільйони, як виборців, зазначив соціолог.

При цьому він відзначив, що фальсифікації результатів до 3% можуть прийти відносно непоміченими, в той час, як більш брутальні фальсифікації будуть помічені екзит-полами та спостерігачами.

В ході розмови Олександр Вишняк також повідомив, що за результатами опитування, яке проводилося до початку антиурядових протестів, Віталій Кличко та Віктор Янукович в першому турі голосування мали однакові рейтинги. Однак, за умови, що вони пройшли б другий тур голосування, Віталій Кличко випередив би чинного Президента на 18%. 65% опитаних повідомили, що в другому турі будуть голосувати не «за» когось, а «проти» Віктора Януковича. Тобто Кличко може сконцентрувати в другому турі голоси всіх інших кандидатів, що висувалися в першому турі – не тому, що всі його люблять, а тому що вважають меншим злом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: