В Україні може бути класичний вільний ринок ведення бізнесу – експерт

Читать на русском

В українському бізнесі діє чіткий стереотип: чим держави в бізнесі менше, тим краще.

Про це у ході круглого столу «Державна допомога бізнесу в контексті економічної свободи в Україні» розповів керівник Центру розвитку інновацій, засновник венчурної компанії «ТЕХІНВЕСТ» Сергій Лобойко, передає «Слово і Діло».

«Бізнес сьогодні турбують дві проблеми: немає попиту на ринку та політична ситуація. В результаті, через деякий час можна буде казати про те, що не буде ні ліквідності, ні взагалі бізнесу. Тому саме зараз впроваджувати потрібно нестандартні механізми. Наприклад, тотальну дерегуляцію, створення умов майже класичнного вільного ринку. Вони спрацюють, якщо буде належне адміністрування уряду», – розповідає Лобойко.

За його словами, у бізнеса на сьогоднішній день стійкий стереотип: чим держави в бізнесі менше, тим краще. Але влада – це слуги бізнесу.

«Влада працює саме за рахунок великого бізнесу. У зв'язку з цим нам потрібен аналог американської торгівельної палати, коли держава і бізнес взаємодіють», – вважає експерт.

Водночас голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський зазначив, що цікавим є японський досвід ведення бізнесу.

«В Японії унікальна модель взаємодії бізнесу і держави. Що стосується японського досвіду, наприкінці 90-х років з'явилось азійське диво, коли вони почали зменшувати інтервенцію. Зараз нам потрібно виводити великі компанії на біржу. Велике питання в тому, які у нас є цілі і засоби для цього. Тому що створити ліберальну економіку можна лише за допомогою держави», – каже Бураковський.

Проте керівник планово-економічного відділу компанії «Укренерго» Олексій Винник зауважив, що економічна система, яка є в азійських країнах, не може бути застосована в Україні.

«Починаючи від Сінгапуру до Японії, скрізь діє однопартійний режим. Такі ж замашки були і в України. У нас олігархи не формуються на ринку, їх призначають. Що стосується міжнародного досвіду Японії чи Китаю, економічна динаміка, яку показують ці країни, не може бути адаптована в Україні через іншу систему правління», – пояснив Винник.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: