Офшорні компанії виводять з України більше коштів, ніж дає МВФ – експерт

Читать на русском

Керівництво Нацбанку, діяльність якого призвела до економічної та фінансової кризи, не може знову реформувати фінансову систему країни.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив керуючий партнер компанії «Фінансова студія», експерт з кредитних ризиків Асоціації ЕМА Євген Невмержицький, коментуючи повідомлення, що Нацбанк підготував програму реформ фінансового сектору.

«Наразі інформації стосовно того, що передбачає ця програма, дуже мало. Наскільки відомо спеціалістам, в програму все одно не включили того, що потрібно в першу чергу для стабілізації фінансового сектору. Перше, що необхідно робити, і що завдає величезної шкоди економіці та банківському сектору – ліквідація банків та введення адміністрацій», – розповідає спеціаліст.

За його словами, інтереси вкладників насправді абсолютно незахищені, навіть якщо повернення коштів буде відбуватись через Фонд гарантування вкладів.

«Крім того, банки, які більш-менш фінансово стабільні, також мають збитки. Населення все одно забирає вклади. Це загроза інвестиційному клімату, внутрішньому бізнесу. Головна проблема в тому, що кошти громадян зберігаються в депозитах, а це величезні суми. За оцінками експертів, вони перевищують в рази пропозиції всіх міжнародних донорів разом узятих. В результаті, ці кошти виводяться через офшорні компанії», – пояснює фахівець.

На його погляд, немає сенсу розробляти програму реформування, якщо нинішнє керівництво вже продемонструвало свою економічну політику, яка призвела до кризи. Всі проблеми – на поверхні й починати зміни потрібно з керівництва Нацбанку.

«Голова Нацбанку за правилами має відповідати високій кваліфікації та мати репутацію. Зараз нинішній керівник Нацбанку втратив репутацію. Навіть самі фахівці Нацбанку відчувають негативні наслідки її роботи. Як можна серйозно розглядати якісь програми реформування, коли на керівника головної фінансової установи держави звалився такий потужний шквал критики?», – підсумував Євген Невмержицький.

Нагадаємо, 2 березня Верховна Рада мала прийняти звернення до Президента України з проханням ініціювати звільнення голови Національного банку України Валерії Гонтарєвої, як повідомляли власні джерела в парламентській коаліції.

Як відомо, їй загрожує стаття 354 Кримінального кодексу: зловживання владою або службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди. Ще 16 грудня в Києві пройшла акція протесту «Фінансовий Майдан» з закликом звільнення голови Нацбанку.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: