За корупцію Яценюка розплачуватимуться його виконавці – експерт

Читать на русском

Велика корупція в Україні побудована в такий спосіб, що ключовий політичний гравець ніколи не фігурує у справах, які можуть обернутись проти нього. Для цього є виконавці.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ярослав Юрчишин, коментуючи повідомлення про те, що Генпрокуратура збирається провести розслідування корупції в Кабміні.

«Зважаючи на боротьбу політичних сил, наближення місцевих виборів і незадоволення, яке зараз є у відносинах між владою та суспільством, можна розраховувати на те, що справді буде проведено розслідування. Скоріш за все, воно торкнеться керівників національних агенств, міністерств, державних служб. Шансів не так багато, оскільки вони всі є представниками політичних команд та фінансово-промислових груп. В той же час гучні справи по виконавцях – цілком реальні», – вважає Юрчишин.

За його словами, прем'єр-міністр навряд чи опиниться під загрозою, оскільки його партія є системоутворюючою для коаліції. До того ж, з політичних міркувань, якщо по ньому будуть серйозні свідчення, розплачуватись будуть виконавці.

«За корупційні механізми розплачуватись буде не керівництво, а виконавці та квота «Народного фронту», яка в результаті суттєво зменшиться. Насправді велика корупція побудована так, що ключовий політичний гравець ніколи не підписує важливих тендерів, законодавчих актів, дозволів. Це завжди робить виконавець. Тому Арсенію Петровичу немає за що хвилюватись. Хоча, якщо будуть суттєві корупційні свідчення проти ключових людей, які входять до команди Кабміну, то він значно послабить вплив на сам Кабмін і обмежиться його політична значимість», – аналізує експерт.

Нагадаємо, 25 березня голову Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського та його першого заступника Василя Стоєцького затримали правоохоронці під час засідання Кабміну.

Крім того, відсторонений від посади голова Держфінінспекції Микола Гордієнко заявив, що уряд Яценюка заблокував можливість розслідування корупційних схем часів Януковича-Азарова, прийнявши у серпні 2014 року постанову про мораторій на проведення перевірок контролюючими органами та державними інспекціями.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: