В Україні можуть провести дострокові парламентські вибори – політик

Читать на русском

Рішення щодо перенесення виборів пов'язане з тим, що деякі політичні сили не готові до того, щоб їх виграти, але Рада Європи чітко дала зрозуміти, що чекає виборів вчасно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів представник України у Венеціанській комісії Володимир Пилипенко, коментуючи повідомлення про відтермінування місцевих виборів.

«Перенесення місцевих виборів вважаю неприйнятним і, взагалі, воно матиме вкрай негативні наслідки для України та подальшого міжнародного співробітництва. Крім того, немає жодних підстав для перенесення виборів. З юридичної точки зору, місцеві вибори передбачені Конституцією України, передбачений термін їх проведення. Прийняття рішення про їх перенесення – порушення Закону», – пояснює він.

За його словами, існує велика ймовірність того, що відтермінування виборів більше пов'язане з політичною ситуацією.

«Так було у всі часи: у кого низький рейтинг, хто відчуває, що немає шансів на перемогу, той і буде за будь-яких умов робити спроби перенести вибори. Далі буде видно, яка з політичних фракцій боїться виборів та, прикриваючись політичними заявами, спробує їх перенести. Проте тут влада має згадати більш важливий момент – проведення виборів очікують Рада Європи і Венеціанська комісія, яка на засіданні вже нагадала, що чекає виборів вчасно», – розповідає Пилипенко.

Підсумовуючи, політик наголосив, що загравання з відтермінуванням виборів можуть призвести до вкрай непередбачуваних наслідків.

«Не виключаю того, що в такому випадку будуть позачергові вибори до парламенту та президентські», – резюмував політик.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що Україна має внести зміни до Конституції до проведення місцевих виборів.

Сьогодні голова комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко повідомив про те, що в України є два варіанти: або провести вибори за старими правилами, або відтермінувати їх на 2 роки.

Відзначимо також, що місцеві вибори мають відбутися в жовтні 2015 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: