Чому чергові переговори не зупинять агресії Росії? – експерт

Читать на русском

Питання не в форматі переговорів, а в тому, що формально війни немає і обов'язків ні в кого немає. Максимум, що може бути – добровільна допомога. Всі розмови на Заході потрібні виключно для самих політиків цих країн.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор дослідницьких програм Міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія – Україна» Олександр Федута, аналізуючи майбутні переговори у форматі «нормандської четвірки».

«Щодо переговорів зараз не варто робити прогнозів, тому що вже завтра ситуація може змінитися. Це не можна прогнозувати. У «нормандського формату» був один великий недолік, який заключався в тому, що переговори велися між суб'єктами, більшість з яких не взяли на себе жодних зобов'язань. Франція, Німеччина формально жодних зобов'язань перед Україною не мають. Тим більше Росія. З цього формату складається так, що лише Україна має зобов'язання», – розповідає Федута.

На його погляд, сьогодні незрозуміло, як саме вийти з цієї ситуації, адже якщо Україна спробує в односторонньому порядку вийти з цього формату, будуть зіпсовані відносини із Заходом.

«При цьому, інша сторона – представники ДНР – розуміє, що вийти в одностороньому порядку вони теж не можуть, хоча залишатися в цьому форматі їм невигідно. Щодо «женевського формату», відзначу, що формально війни немає. З точки зору Заходу – це все ще залишається внутрішніми проблемами України. Якби Україна засвідчила факт агресії, ми б позбавились можливості спілкуватися з Росією взагалі, але Захід мав би перед Україною певний обов'язок. В таких обставинах, як зараз, жодних обов'язків ніхто брати не буде і питання не в форматі», – пояснює спеціаліст.

Як відомо, дату та формат майбутніх переговорів «нормандської четвірки» досі не визначено. Як припустив заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко, можливо, вони відбудуться в телефонному режимі.

Крім того, у зв'язку з прийняттям закону про особливий статус Донбасу, бойовики вже попередили, що це загроза мирному процесу, а зміни порушують Мінські домовленості.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: