Люстраційна агенція потрібна, щоб вести подвійну звітність – юрист

Читать на русском

Перш ніж створювати окремий орган, потрібно вдосконалити закон, але насправді створювати окрему агенцію під окремий недосконалий закон можна лише з метою подвійної звітності.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів юрист Євген Корнійчук, коментуючи повідомлення міністра юстиції Павла Петренка про створення агенції з питань люстрації.

«Після того, як Венеціанська комісія зробила свій висновок стосовно закону «Про люстрацію» і визнала його не просто недосконалим, а виписаним з порушенням європейських норм, неприпустимо робити заяви про люстраційні агенства. Відповідно цього закону, люстрація проходить за політичними міркуваннями. Для початку, принаймні, було би логічно внести правки до закону «Про очищення влади», – пояснює юрист.

На його погляд, незрозуміло, для чого створювати окремий незалежний орган, який при цьому буде мати окремий бюджет і потягне додаткові великі кошти з Держбюджету.

«Я не розумію, як можна створювати під закон, що порушує європейські норми, окрему агенцію, тим паче, враховуючи нинішні економічні  обставини. Крім того, вже є структура, яка має займатись цими питаннями і можна, наприклад, розширити її повноваження, але ж не створювати окремий орган. Проте насправді завдання може бути не в люстрації, а в тому, щоб вести подвійну звітність», – аналізує він.

Нагадаємо, раніше в ООН повідомили, що занепокоєні законом про люстрацію, а саме деякими його положеннями, які порушують права людини.

Відомо, що Венеціанська комісія прийме остаточне рішення по закону «Про очищення влади» на засіданні в червні.

Попри попередні зауваження Венеціанської комісії, міністр юстиції Павло Петренко, як і планував, розпочав третю хвилю люстрації в березні 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: