Експерт: Україна не повинна віддавати борги і фінансувати війну проти себе

Читать на русском

Якщо Україна почне надавати мінімальні сплати та розраховуватись за борги, це буде фактом встановлення міждержавних стосунків з державою-агресором.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи питання реструктуризації боргу перед РФ.

«Я вважаю, що коли Росія здійснює військову агресію проти України, підтвердженням цього є анексія Криму і пряма участь російської армії в воєнних діях на Донбасі. Жодних відносин між Україною та Росією не може бути. Всі економічні, фінансові, торгівельні відносини – це відносини суто військово-політичні. Україна має правильно ставити завдання. Зараз не стоїть питання рестуктуризації чи погашення боргу. Якщо Росія не припинить агресію, до повного припинення військових дій і виведення російських військ жодних розмов про боргові відносини з РФ Україна не має вести», – вважає Новак.

За його словами, якщо український уряд заплатить хоч одну копійку на рівні міждержавних стосунків, це означатиме, що ми фінансуємо війну проти себе.

Водночас економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь наголошує, що реструктуризація боргів прописана в Міжнародному меморандумі з МВФ.

«За наступні 4 роки ми маємо реструктуризувати боргів на $ 15 млн, але в Меморандумі не зазначено, яких саме боргів. Відносини з РФ потрібно розглядати не як реструктуризацію, а як подання зустрічного позову до Росії з тим, що вони завдали Україні втрат на суму більшу, ніж та сума, яку ми маємо повертати. Причому говорити виключно про Крим, оскільки Росія теж визнала, що вони його анексували», – пояснює Жолудь.

Відповідно, закладаючи в позов анексію Криму, яку РФ теж визнала, можна було би принаймні зупинити виплати до кінця року.

Нагадаємо, минулого тижня міністр фінансів РФ Антон Силуанов заявив журналістам, що Росія, як і раніше, очікує погашення боргу України в обсязі $ 3 млрд в грудні.

Сьогодні газета The Financial Times з посиланням на експертів повідомила, що Україна до кінця 2015 року не зможе погасити борг у три мільярди доларів перед Росією.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: