В Мінекології потрібно створити екологічні прокуратури – спеціаліст

Читать на русском

Екологічна ситуація в країні вкрай складна, тому для вирішення та надання грошової оцінки збиткам, які завдані внаслідок війни, можна згадати про створення екологічних прокуратур.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів спеціаліст Українського товариства стійкого розвитку, еколог Вадим Дюканов, коментуючи екологічну ситуацію та діяльність Міністерства екології України.

«Екологічна ситуація надзвичайно тяжка, але велика шкода, яка нанесена довкіллю, має грошову оцінку. Я гадаю, як приклад можна згадати так звані екологічні прокуратури. Створювати екологічні прокуратури почали в середині 90-х років. Україна була поділена на декілька округів і на кожному окрузі було призначено екологічного прокурора. В його обов'язки входили оцінка та нагляд за дотриманням правил, встановлення й дотримання екологічного законодавства на певній екологічній території», – розповідає Дюканов.

Водночас спеціаліст з питань охорони здоров'я та екології Володимир Каспрук, коментуючи діяльність Мінекології та його керівництва, переконує, що керівництво Мінекології має піти у відставку.

«Сьогодні Мінекології не вирішує екологічних проблем. Мінекології в погоні за надприбутками. Це показує остання ситуація з рішенням зменшити зону ЧАЕС. Мінекології займається зароблянням коштів та видачею ліцензій на використання природних надр, а не питаннями екологічної кризи. Якщо керівництво Мінекології не змінять, а буде продовжуватись служіння олігархічним кланам, це може обернутися катастрофою. Було виділено $ 300 млн за Кіотським протоколом, але куди поділись ці гроші – невідомо», – розповідає Каспрук.

Екологічної кризи поки не сталося лише завдяки тому, що скоротилося виробництво багатьох небезпечних підприємств, падіння виробництва металургії та хімії, але не через владні структури чи роботу Мінекології.

Зазначимо, що стосовно екологічної ситуації в країні стало відомо, що в Україні близько 6500 сміттєзвалищ, а територія, яку вони займають, більша за територію усіх заповідників.

Крім того, зазначається, що сімнадцять тисяч населених пунктів України досі не мають доступу до якісної питної води.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: