Кличко vs Янукович

Читать на русском

Про президентські амбіції Віталія Кличка чути вже давно, напевно, ще задовго до входження партії «УДАР» в парламент. Тоді це здавалось дуже дивним, адже політиком загальнонаціонального масштабу Кличка ніхто не вважав і не уявляв. Втім, спортивна слава, рік активної опозиційної риторики та відсутність достойних альтернатив зробили своє – рейтинг популярності Віталія Кличка, за даними соціологічних опитувань, впритул наблизився до рейтинга чинного Президента Віктора Януковича, а за деякими дослідженнями – опозиціонер вже обійшов Гаранта.

Наскільки можна вірити соціологічним опитуванням в Україні – питання окреме, однак приблизну картину дійсності вони все-таки дають. На сьогоднішній день можна впевнено заявляти, що за умови збереження нинішніх тенденцій, Віталій Кличко стане головним конкурентом Віктора Януковича на наступних президентських виборах. Скандальні історії з можливим недопуском лідера «УДАРу» до участі в президентських перегонах та постійний злив компрометуючої інформації в його адресу лише підтверджують дані прогнози.

Чи то від відчуття підтримки народу, чи то від круговороту революційних подій Віталій Кличко почав оголошувати досить самовпевнені заяви про те, що він переможе Віктора Федоровича на президентських виборах. Дозволимо собі припустити, що не останню роль в радикалізації заяв Кличка відіграли політтехнологи, адже майбутньому кандидату в президенти потрібно вести лідерську риторику.

Зокрема, прослідкувавши за останніми заявами лідера «УДАРу», помітно, що в його промовах з’являється все більше ультимативних та пропагандистських заяв в стилі передвиборчої кампанії. Так, останні обіцянки політика звучать наступним чином: усунути режим Віктора Януковича, привести Україну в Європу без Януковича, Верховна Рада не працюватиме, мітинг за євроінтеграцію не припиниться до підписання Угоди про асоціацію, "нокаутувати" Януковича на президентських виборах 2015 року тощо.

Крім того, уважно поглянувши на виступи трійки опозиційних лідерів, помітно, що Віталію Кличку завжди дається перше слово, на публіці він найчастіше стоїть посередині між своїми соратниками по опозиції, що також не може бути випадковим.

Сильні сторони Найголовніша сильна сторона Віталія Кличка – довга й успішна спортивна кар’єра, що й забезпечила йому входження в політику. Хоча б під час боїв боксера українці відчували себе переможцями – приємне й майже незвідане відчуття для народу. Після боксерської кар’єри була опозиційна діяльність в Київраді, що зробила його улюбленцем киян та головним кандидатом на мерське крісло. Формально він у владних ешелонах участі не брав, а, отже, залишається «чистим» від усіх її невдач та несправедливостей. Не відбереш в боксера й лідерської зовнішності.

Іншою сильною стороною політика є його близькість до європейських політиків, а більше за все – до канцлера Німеччини Ангели Меркель. Справді, в даному випадку президент Кличко зміг би однією своєю персоною значно покращити позиції України в Європі, адже Німеччина там – незмінний лідер і «законодавець політичної моди». Крім того, Німеччина є найбільшим інвестором української економіки, звичайно ж, після офшорного Кіпру.

Слабкості Сильні сторони Віталія Кличка досить часто мають зворотну сторону. Так, для багатьох виборців він не став політиком, державним діячем, лідером, а залишився боксером. Крім того, Віталій не має сильних ораторських навичок, які для політика є вкрай важливими. Його промови, м’яко кажучи, не вражають, що в період передвиборчої кампанії може стати великою проблемою. Втім, історія знає випадки, коли президентом став актор, а хорошими ораторськими навичками не відрізнявся жоден український президент. Прикро усвідомлювати, але найчастіше українцям доводиться обирати краще з гіршого.

Інша сильна сторона, яка може зіграти з політиком злий жарт – близькість до Німеччини. Серед громадськості вже не перший рік закидається думка про те, що Кличко ніякий не українець, що він «продався» Німеччині, є «агентом Заходу» і т.п. Попри абсурдність даних стверджень, вони можуть стати нищівним в руках вмілого політтехнолога.

Однак найбільшою слабкістю Віталія Кличка є слабка довіра до опозиції загалом - її кострубатий склад з багатьох неоднозначних політиків, конформний стиль політичної боротьби, кулуарність, відстоювання, досить часто, другорядних завдань, чутки про фінансування партії групою Льовочкіна-Фірташа та непослідовні дій під час останніх протестів – все це не додає довіри виборців до майбутнього кандидата. До того ж, «політична дружба» з партією «Свобода» може відвернути багатьох виборців східного регіону та представників старшого покоління.

«Янукович – мій персональний суперник. Я викликаю його на ринг!» - заявив Віталій Кличко зі сцени Євромайдану на вчорашньому Народному Віче. Однак вибори – це не ринг, в політиці діють інші правила, все вирішує не фізична, а політична, лідерська  сила.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: