Київ розглядає населення Донбасу як джерело неприємностей – політолог

Читать на русском

Дії центральної влади на підконтрольних Києву територіях Донбасу говорять про те, що поки що на Банковій населення цього регіону розглядають швидше як потенційне джерело неприємностей, аніж як людей, що потребують реальної допомоги.

Про це у своєму авторському матеріалі на порталі «INSIDER» пише журналіст та політолог Євген Середа, передає «Слово і Діло».

На думку Середи, про це свідчить запровадження в регіоні військово-цивільних адміністрацій. Офіційно вони покликані, окрім звичайних функцій обласних держадміністрацій, займатися організацією призову на військову службу, курувати виробництво та постачання необхідних для армії ресурсів, продуктів, послуг. Своєю чергою на районні ВДА покладене також завдання брати участь у формуванні та доставці гуманітарних вантажів на непідконтрольні ЗСУ території.

«Однак поряд із цими повноваженнями може стояти одна негласна «надфункція». А саме – посилення військово-адміністративного контролю не тільки за зовнішніми, а й внутрішніми загрозами», – пише Середа.

Політолог вважає, що якщо для режиму Януковича Донбас був кадрово-електоральним ресурсом, то нинішня влада бачить там переважно потенційні джерела сепаратистських спалахів. На жаль ані перший, ані другий підхід не обіцяють для населення регіону нічого хорошого. А відкладення процесу відновлення Донбасу на «після місцевих виборів», саме питаня проведеннях яких під великим питанням, тільки підтверджує думку про те, що поки що Київ не готовий дбати про жителів регіону. Таке ставлення може призвести до незворотних наслідків, констатує експерт.

«Щоб цього не допустити, центральній та місцевій владі варто розглядати окремі групи населення Донбасу не тільки як можливе джерело проблем, але і як людей, що потребують, насамперед, соціального захисту. У законі про ВДА інтереси жителів регіону поставлені на перше місце, а от як воно буде насправді – питання відкрите», – завершує думку політолог.

Додамо також, що чимало експертів відзначають факт урізання бюджетного фінансування Донецької та Луганської областей під приводом того, що частина території Донбасу не перебуває під контролем української влади. Про те, що Київ недофінансовує потреби Донеччини, неодноразово говорив і губернатор області Олександр Кіхтенко.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: