Росія може без дозволу вводити енергоблоки на кордоні з Україною – експерт

Читать на русском

Росія не є стороною Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Конвенції Еспо), яка вимагає проведення консультацій з сусідніми країнами щодо можливого негативного впливу від роботи енергоблоку. А тому вплинути на рішення, які приймаються в Росії, неможливо. Хоча вплив від експлуатації такого об’єкту може поширюватися в тому числі і на територію України.

Про це в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт Національного екологічного центру України з енергетичної політикиТетяна Вербицька, коментуючи питання введення в експлуатацію РФ 3-го енергоблоку Ростовської АЕС на українському кордоні та ігнорування цього питання Міністерством екології та природніх ресурсів України.

«Насправді Росія ще й досі не ратифікувала Конвенцію Еспо, а тому важелів впливу на рішення про будівництво та введення в експлуатацію енергоблоку АЕС в української сторони немає. Відсутні механізми через які Україна могла б принаймні брати участь у обговоренні питання введення в експлуатацію енергоблоку чи іншого небезпечного об'єкту поблизу кордону», - пояснює експерт.

За її словами, оскільки Росія таку угоду не ратифікувала, складно говорити про порушення права України на участь у прийнятті рішення про експлуатацію російських енергоблоків на українському кордоні.

«Варто відмітити, що в Україні експлуатується 15 атомних енергоблоків, проектний термін експлуатації яких 30 років. Але після закінчення цього строку, енергоблоки не виводять з експлуатації, а продовжують термін їх роботи. В понадпроектний термін вже експлуатується три реактори, а ще дев’ять енергоблоків вичерпають свій ресурс до 2020 року. При цьому, рішення про продовження терміну експлуатації не завжди достатньо обґрунтоване. Звіт «Енергоатома», на основі якого Державна інспекція ядерного регулювання України прийняла рішення про продовження роботи енергоблоку №1 Южно-Української АЕС на 10 років, недостатньо пропрацьований і розроблений з грубими порушеннями вимог норм міцності. А висновки державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки в даному випадку сформульовані досить м’яко та оптимістично», - пояснює спеціаліст.

Нагадаємо, раніше Яценюк заявив про намір перейти на закупку ядерного палива у американської компанії Westinghouse. Наразі постачальником є російська ТВЕЛ.

Вчора, голова Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Сергій Божко повідомив, що за планами «Енергоатому» в 2018 році буде здійснено повне завантаження ядерного реактора енергоблоку №3 Південно-Української АЕС виключно американським паливом Westinghouse.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: