Влада ігнорує вимоги сталого розвитку у державній політиці – спеціаліст

Читать на русском

Спеціаліст поділилась міркуваннями з приводу неприпустимості подальшого ігнорування вимог сталого розвитку у державній політиці.

Про це в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» повідомила голова Координаційної ради ВЕГО «МАМА-86» Ганна Голубовська-Онісімова, пояснюючи звернення еко-НУО до Президента та прем’єра з приводу неприпустимості подальшого ігнорування вимог сталого розвитку у державній політиці.

«Саме після Революції Гідності в українському суспільстві йде широкомасштабне обговорення та запровадження комплексних та галузевих реформ. Проте декотрі ініціативи (зокрема, схвалена Президентом Стратегія сталого розвитку «Україна-2020», «Договір гідності заради сталого розвитку» Несторівської ініціативної групи) показали повне нерозуміння українським суспільством та політичною елітою поняття «сталий розвиток», яке вже давно затверджене і впроваджується міжнародною спільнотою. Для стійкості табуретки мінімальна кількість ніжок – три, і міжнародна спільнота давно визначилася, як називаються ці ніжки для табуретки під назвою «сталий (sustainable) розвиток»: економічна, соціальна та екологічна складові», – розповідає спеціаліст.

На її погляд, ми не зможемо без рівноправної екологічної «ніжки» закласти правильні підвалини розвитку країни і виконати свої євроінтеграційні зобов’язання, які передбачають наскрізне врахування екологічної складової в усіх сферах, а не «включення» де-інде візерунків у вигляді згадок про природний капітал чи декларації про необхідність збереження природи.

«Саме тому до Президента та прем’єра був надісланий лист-звернення, який підписали відомі експерти провідних екологічних організацій, щодо неприпустимості подальшого ігнорування вимог сталого розвитку у державній політиці та суспільних дискусіях, а також некоректного вживання терміну «сталий розвиток» в недавніх нормативно-правових документах (як, наприклад, в Стратегії сталого розвитку «Україна-2020», де про екологічну складову фактично не йдеться). Такі помилки вводять в оману українське суспільство, при цьому не створюючи підґрунтя для справжнього сталого розвитку, тобто балансу економічної, екологічної та соціальної складових», – пояснює експерт.

Підсумовуючи, вона наголосила, що необхідне внесення змін до існуючих документів, зокрема, Стратегії сталого розвитку, з метою узгодження її змісту і назви з інтеграцією екологічної складової, і для цього керівництву держави запропонована експертна підтримка.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: