Нові умови про особливий статус в ДНР не визнають – експерт

Читать на русском

Чи буде прийнятий законопроект – суті це не змінює, оскільки він все одно не буде виконуватись.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив український політолог Кость Бондаренко, коментуючи внесення нового варіанту законопроекту про особливий статус Донбаса.

«Це закон, який є імперативним і фактично диктує умови сепаратистам. Все, починаючи від лінії розмежування до умов проживання, виборів. Другий закон передбачає й участь українських політичних партій у виборах, бюджетну підтримку проблемного регіону з Києва. При цьому, жодних консультацій у режимі навіть тієї контактної групи, яка існує, не було. З одного боку, позицію уряду можна зрозуміти, з іншого ж – цілком очевидно, що сепаратисти не будуть виконувати ці умови», – пояснює Бондаренко.

Навіть якщо законопроект приймуть, у зовнішньому напрямку буде створюватись імідж країни, яка цим законом намагається зірвати переговорний процес. Реально в Мінських домовленостях прописано, що інша сторона також повинна погодитися із цими умовами на попередніх консультаціях.

«Крім того, постає питання внесення змін до Конституції. Відповідно – це 2 сесії і 300 голосів. Внаслідок цього, по-перше, виникнуть питання до правового поля самої Конституції, по-друге, враховуючи цю парламентську коаліцію у її складі, дуже малоймовірно, що вдасться набрати достатню кількість голосів», – вважає політолог.

Зазначимо, що перший заступник керівника фракції «БПП» Ігор Кононенко повідомив, що коаліція не має єдиної позиції щодо питання особливого статусу Донбасу.

Крім того, в ДНР та ЛНР вже заявили, що не приймуть закон про особливий порядок самоврядування на Донбасі, якщо його текст відрізнятиметься від документу, прийнятого Радою у вересні 2014 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: