Україні потрібен захист від російської авіації – військовий експерт

Читать на русском

США та Великобританія під тиском змусили Україну приєднатись до Будапештського меморандуму і відмовитись від зброї, яка могла би врятувати зараз всю країну.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів полковник запасу, колишній голова Спілки офіцерів України В'ячеслав Білоус, аналізуючи стан оборони України та створення військового резерву.

«Все знову повертається до моменту, коли було голосування за приєднання України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Країни Будапештського меморандуму, в першу чергу США та Великобританія, відверто «викручували руки» керівництву України, щоб ми приєднались до цього договору, тому що ракети, так звані «Сатана», були направлені якраз з України на США і близько $ 16 млрд Штати витрачали щорічно на протиракетну оборону саме проти цих ракет», – розповідає експерт.

В такий спосіб Америка фактично роззброїла Україну й зараз, в свою чергу, за цим же Будапештським меморандумом не забезпечують нам безпеку.

«Я переконаний, що якби Україна тоді не погодилася на Будапештський меморандум, багатьох втрат можно було уникнути і взагалі події розверталися би за іншим сценарієм. Путін би знав, що у нас є зброя проти нього. Це абсолютно неправда, що Україна не має технологій, не зможе утримувати цю зброю. Якщо Іран, Пакистан, Північна Корея можуть, то Україна вже давно мала б», – пояснює спеціаліст.

Зазначимо, що сили протиповітряної оборони України проводять тренування в щоденному режимі, щоб бути готовими до відбиття агресії у випадку, якщо Російська Федерація використовує авіацію.

Водночас прес-секретар штабу АТО Андрій Лисенко заявив, що про ППО у нас не говорять, оскільки вони не є фігурантом переднього краю і не застосовуються згідно Мінських домовленостей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: