Війна розвернула настрої суспільства у бік НАТО – екс-нардеп

Читать на русском

Екзестенційна війна, яку Росія веде проти України та всієї європейської цивілізації показала, що єдиним реальним механізмом гарантування безпеки залишається НАТО.

Таку думку в рамках круглого столу «Проблеми національної безпеки України» висловив депутат Верховної Ради І, ІІ, III, IV та VI скликань, а нині суспільний діяч Іван Заєць, коментуючи підсумки роботи зі створення громадського руху «За Україну в НАТО», – передає кореспондент «Слова і Діла».

«Довгий час нам насаджували ідеологію, що у нас немає ворогів, (ідеологію – ред.) пацифізму, яка поглинула владу і частину суспільства, роззброїла націю. Зараз, коли Росія розв’язала жорстоку, екзестенційну війну на знищення української нації нам треба усвідомити, що гарантування безпеки – пріоритетна функція держави і обов’язок будь-якого громадянина», – говорить Заєць.

Окрім України, дії Росії направлені на руйнацію системи міжнародного права та девальвацію засадничих європейських цінностей свободи, правди, національної держави як такої.

На думку колишнього депутата, нам потрібно розширювати діалог із сусідніми державами, країнами Заходу, щоб переконати, що не треба боятися Путіна. Усі розмови про ядерну зброю з боку російського керівництва це блеф, зондаж реакції нашого та західних суспільств. При цьому в економічному плані Росія залишається дуже вразливою і якщо будуть застосовані усі засоби стримування, вона може рухнути.

І якщо Будапештський меморандум довів свою неефективність як засіб гарантування безпеки, єдиним механізмом для захисту України залишається членство у НАТО, право на яке гарантується нам документами Бухарестського саміту. 

«Референдум має відбутись, щоб голос народу прозвучав. Ця війна розгорнула українців у бік позитивного результату референдуму, але цього мало, треба, щоб результат був на рівні трьох четвертих голосів, щоб це був усвідомлений вибір українського суспільства», – вважає Іван Заєць.

Нагадаємо, що ідея проведення референдуму щодо членства в НАТО є популярною серед українських політиків, її підтримують, зокрема Президент України Петро Порошенко та голова фракції «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: