Державі не вистачить навіть полігонів для військового резерву – експерт

Читать на русском

В даному випадку – це резерв швидкої дії, але доцільніше було би формувати військовий резерв за німецьким принципом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, коментуючи закон про військовий резерв в особливий період.

«Усе це було зроблено запізно, це треба було робити від самого початку. Військово навчений резерв – це те, на що ми маємо сподіватись, тому що, як би це не було цинічно, але, на жаль, в нашій країні люди – такий же розхідний матеріал, як боєприпаси. Створювати військові резерви на місцях – недоречно, а в такому форматі – це так званий оперативний резерв швидкої дії. Люди вже підготовлені, фінансово та ментально мотивовані для проходження служби. Вони призначаються для швидкого відновлення боєздатності частини підрозділів Збройних сил», – пояснює Грабський.

За його словами, специфіка цього резерву – люди, які мають досвід. Це ті, хто був звільнений внаслідок мобілізації й ті, хто мають досвід ведення бойових дій.

«Для того, щоб реалізувати таку ініціативу, враховуючи, що певні напрацювання і тестування системи вже були проведені для формування такого резерву, за оптимістичними прогнозами потрібно близько трьох місяців. Крім того, щоб оголосити резерв, потрібна система управління, взаємодія з діючими підрозділами, система забезпечення», – розповідає він.

Підсумовуючи, експерт зазначив, що в даному випадку є дуже великі сумнів, щодо підтримки резервістів у бойовій готовності. Оголосити резерв – це добре, але виходячи з наших можливостей, ми не маємо навіть достатню кількість полігонів.

«Нам не вистачає ресурсів, щоб забезпечити наших військовослужбовців, які на першій лінії оборони, а резервісти будуть забезпечуватись у другу чергу. Крім того, людина, яка пройшла бойові дії, коли вона окремо від людей, всі новації втілює, враховуючи свій практичний досвід. Це нормально, але може спричинити суперечки всередині формування. Було б добре формувати резерв за німецьким принципом, коли резервісти знайомі й знають, хто на що спроможний. Резерв формується за територіальним принципом, за підрозділами», – проаналізував експерт.

На даний момент текст проекту закону на сайті ВР відсутній. Раніше Порошенко заявив про намір підписати указ про формування мобілізаційного резерву.

Зазначимо, що сьогодні Президент також вніс у Раду проект закону про зміну закону про особливий статус Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: