Уряд пропонує МВФ програму-мінімум для українців – експерт

Читать на русском

Українська влада намагалася максимально нівелювати ідею реструктуризації, але все одно доведеться просити про програму-мінімум у МВФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів глава Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи питання реструктуризації та варіанти, що розглядаються.

«Питання реструктуризації зовнішнього державного боргу Україна мала ставити ще раніше. Зараз той варіант, який Верховна Рада запропонувала Мінфіну, є програмою-мінімум для української влади в питанні розрахунків з іноземними кредиторами. Програмою-максимум є списання боргу. Коли на території країни йдуть бойові дії, країна не може виплачувати борги за раніше узгодженими графіками. Реструктуризація має бути до моменту повного виведення російських військ з Донбасу і Криму. Після цього, Україна має відновлювати сплату», – розповідає експерт.

Щодо варіантів реструктуризації – поки що це закрита інформація. Відомо, що Мінфін в процесі переговорів з кредиторами. Також відомо, що до кінця березня Україна отримає новий графік сплати держборгу.

«Поширеним варіантом реструктуризації, який може бути застосований і для України, є досвід Польщі та Греції. Польщі та Греції були списані зовнішні борги в розмірі 50% і 85% відповідно. В будь-якому випадку МВФ, Європейський та Світовий банки будуть диктувати свої умови», – вважає економіст.

Підсумовуючи, він зазначив, що ймовірність реструктуризації є достатньо високою, оскільки останні зміни до Бюджету передбачають реструктуризацію частини держборгу. Реструктуризація зовнішнього державного боргу все ж надасть певний ефект і полегшить видаткову частину Бюджету

Нагадаємо, міністр фінансів Олександр Шлапак пообіцяв залучити 9 млрд доларів позики для виплати по зовнішніх боргах. А також запевнив, що кошти міжнародних фінансових організацій будуть використані виключно на погашення зовнішніх зобов'язань.

2 березня Верховна Рада дозволила Мінфіну проводити реструктуризацію зовнішнього державного боргу України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: