Експерт: Відсутність розуміння гальмує реформу виборчого законодавства

Читать на русском

Влада поки не зробила жодних реальних кроків на шляху до реформування виборчого законодавства України, хоча терміни та тип виборчої системи прописані у коаліційній угоді.

Про це в ході прес-конференції розповів експерт Реанімаційного пакету реформ з виборчого законодавства, радник з юридичних питань Міжнародної фундації виборчих систем (IFES-Ukraine) Денис Ковриженко, коментуючи перші 100 днів роботи парламенту, передає «Слово і Діло».

«У коаліційній угоді зафіксовані чіткі терміни щодо внесення змін до законів про проведення виборів. У закон «Про вибори народних депутатів України» – у першому півріччі 2015, про місцеві вибори – у першому кварталі 2015, квартал добігає до кінця, але помітних зрушень не відбулось», – говорить експерт.

Причини повільності влади полягають у тому, шо самі політики не мають чіткого розуміння того, що таке відкриті списки і чи вони їм вигідні. Тому, незважаючи на закріплення саме цього типу виборчої системи у коаліційній угоді, виникають екзотичні ідеї, на кшталт того, що суть відкритих списків полягає у їх публікації у ЗМІ. 

«Окрім цього, існує ряд груп впливу: якщо мова стосується законодавства про місцеві вибори, то тут є роль профільного парламентського комітету з питань правової політики і правосуддя, певні ініціативи висуваються головою Верховної Ради, який створив експертну групу, що хоч і пов'язана з роботою комітету, але в повній мірі до неї не інтегрована. Є певні намагання з боку Адміністрації Президента, комітету, який раніше опікувався цими питаннями – з питань державного будівництва і самоврядування. Як наслідок маємо хаос, чи скоріщ, кілька центрів розробки та прийняття рішень, в цій ситуації складно дійти до єдиного розуміння», – пояснює Ковриженко.

Не краща ситуація і з законодавством про парламентські вибори, звучать пропозиції зовсім відкласти це питання. Водночас у Верховній Раді вже зареєстровано ряд ініціатив, пов'язаних із запровадженняим відкритих списків на цьому рівні, але якогось просування у їх розгляді наразі немає. 

Зазначимо, що перехід до відкритих списків є поширеною ідеєю серед українських політиків, наприклад, Сергій Соболєв у серпні минулого року обіцяв, що робитиме все можливе, щоб закон про вибори на пропорційній основі з відкритими списками був ухвалений

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: