В Україні вводять європейську систему освіти – експерт

Читать на русском

В умовах війни Міністерство освіти показує позитивні зрушення та намагається працювати в європейському напрямку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру досліджень суспільства Єгор Стадний, коментуючи діяльність Міністерства освіти та науки на чолі з його керівництвом.

«Сфера освіти та науки має специфіку в тому, що не можна робити якихось попередніх висновків щодо тих реформ, які проводяться, як, наприклад, в сфері оподаткування, коли введено нові податки і вже через квартал починається їх нарахування. Для прикладу, одна із суттєвих реформ – система ЗНО. Її перші результати були отримані в 2008 році, а її стабільний стан був закріплений на рівні закону лише у 2012 році. Якщо оцінювати загалом діяльність міністерства, то можна оцінити цілком позитивно, зважаючи на ті умови, які склались», – розповідає експерт.

Слід відзначити позитиви, які ініційовані МОН такі, як переведення студентів та школярів зі Сходу, внесення змін до Закону про вищу освіту, зокрема академічна автономія ВНЗ, ініціатива переглянути систему нарахування стипендій та зміна надання наукових звань викладачам.

«Сьогодні Міністерство освіти та науки працює в європейському напрямку та намагається вводити європейські підходи до системи навчання, а всі побоювання реформи освіти пов'язані тільки з тим, що ВНЗ бояться відповідальності», – вважає Єгор Стадний.

Нагадаємо, що міністр освіти і науки Сергій Квіт 1 грудня 2014 року заявив, що в МОН буде створено 2 нові установи замість Інституту інноваційних технологій  Інститут аналізу освіти та Інститут модернізації змісту освіти. Така обіцянка міністра зафіксована системою народного контролю «Слово і Діло».

Крім того, раніше міністр освіти пообіцяв, що випускники кримських шкіл зможуть скласти ЗНО. Пізніше він уточнив, що така можливість буде в тих вищих навчальних закладах, куди вони збираються вступати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: