За що Демчишину доведеться заплатити посадою міністра? – експерт

Читать на русском

Демчишин прийшов зовсім з іншої сфери і йому потрібно три роки мінімум, щоб зрозуміти на якій він посаді. Зараз він «хлопчик для биття» у великій політиці.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар, оцінюючи ефективність діяльності Міністерства енергетики та вугільної промисловості та ймовірність відставки Володимира Демчишина.

«Те, що не трапилося розвалу енергосистеми і більш-менш всі були забезпечені електроенергією, газом і теплом, більшою мірою заслуга відносно теплої зими. Якщо наступна зима буде холодною, з таким підходом нас може чекати колапс. Вже зараз потрібно починати підготовку до нового опалювального сезону паралельно з реформуванням енергетичного сектору», – розповідає експерт.

За його словами, можна виділити декілька фундаментальних аспектів, які мають важливе позитивне значення:

1. Минулого року з червня місяця газотранспортна система все ж перейшла в режим прозорого функціонування, приєднавшись до платформи ЄС. Всі газові потоки, які входять і виходять, запаси газу – все це стало більш відкритим.

2. Позитивом є підписання контрактів про постачання ядерного палива на АЕС з неросійських джерел. Враховуючи, що на атомній енергетиці тримається електроенергетика України, ця диверсифікація є дуже важливою. Ми таким чином підвищили стійкість української енергетики з боку тих ризиків, які є від РФ.

3. Успішним є підписання контракту на імпорт вугілля з Південної Африки, що розірвало монополію на внутрішньому ринку в умовах загострення становища на сході України.

Але зрештою, в порівнянні з успіхами, провали діяльності Міністерства були більш вагомими.

«Скандальний контракт на імпорт російської електроенергії на український півострів – це своєрідний лакмусовий папірець нездатності влади в цілому, а не лише Демчишина, знаходити оптимальне поєднання різних інтересів груп впливу. Одні з них нехтують національними інтересами, діючи в угоду клановим інтересам. Це те, що може коштувати Демчишину посади, хоча він, в принципі, відіграє роль «хлопчика для биття». Оцінювати його роль немає сенсу. Він прийшов зовсім з іншої сфери і йому знадобиться ще роки 3, щоб зрозуміти посаду, на яку його призначили», – вважає спеціаліст.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано законопроект про звільнення з посади міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина.

Комісія з розслідування обставин підписання контрактів на імпорт електроенергії з Росії та постачання до Криму знайшла у діях Демчишина ознаки державної зради та визнала його дії протиправними. Про це написав лідер «Демократичного Альянсу» Василь Гацько у своєму блозі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: