Україні потрібен ще один, паралельний Генштаб – політолог

Читать на русском

Зміна керівництва Генштабу не вирішить проблеми, тому що не лише Муженко профнепридатний, але є ще й інші посадовці. Доцільніше створити взагалі нову структуру, а Генштаб повністю демонтувати.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив український політолог Володимир Цибулько, коментуючи діяльність Генштабу та ймовірність відставки Віктора Муженко.

«Генштаб не зміг відійти від радянської бюрократичної системи до того, щоб стати приватною структурою. Фактично Генштаб продовжував інерцію попередніх років. Всі невластиві генштабу функції мали бути передані іншим структурам, хоча б волонтерським, і займатись виключно постачанням військ і плануванням операцій, мобілізацією та перенавчанням. Більшість з тих складових були провалені. Мобілізація відбувалася з великими скандалами, а структура перенавчання мобілізованих не відповідала оснащенню техніки», – розповідає політолог.

З іншого боку, міняти, «як рукавички», начальників Генштабу так само, як міністрів оборони, теж провально. Вважаю, варто подумати про абсолютно іншу модель організації роботи військ і планування операцій.

«Можливо, варто створювати окремий, паралельний Генштаб, який з часом буде функціонувати за новими правилами і за кілька місяців перебере на себе функції Генштабу, а попередня пострадянська бюрократична структура буде ліквідована взагалі», – вважає експерт.

Підсумовуючи, Володимир Цибулько зазначив, що не можна в трагедії під Іловайськом цілковито звинувачувати Генштаб.

«Вина Генштабу лише в тому, що він не розрахував намір російських воєначальників ввести регулярні частини з Росії. Іловайськ розвивався не як окрема військова операція», – резюмував він.

Нагадаємо, 5 лютого Юрій Бутусов заявив, що комітет з оборони ВР має дати оцінку діяльності Муженка. Трохи згодом Бутусов написав заяву в Головну військову прокуратуру про порушення кримінальної справи проти начальника Генерального штабу Віктора Муженка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: