Міноборони й далі купує застарілий мотлох замість техніки – експерт

Читать на русском

До замовлення Міністерства оборони включено чимало зразків застарілої та тактично неактуальної техніки, яку давно потрібно знімати з озброєння української армії.

Так вважає військовий експерт Дмитро Мендєлєєв, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Дзеркало тижня».

«Структура оборонного замовлення дозволяє говорити про те, що процес переозброєння армії на порядку денному ні в уряду, ні у оборонного відомства не стоїть. Про це можна судити по тому, що Міноборони і Нацгвардія включили до переліку придбаних озброєнь зразки, які давно перейшли в розряд зайвого військового майна і були призначені для продажу іноземним покупцям», – констатує аналітик.

 Зокрема, сумнів викликає закупка танків Т-72, які не стоять на озброєнні української армії і для яких необхідно буде створювати нову структуру з обслуговування і ремонту; спецмашин на базі БТЕ 3-Е, що не відповідають тактико-технічному завданню на бронетранспортери для потреб ВСУ; закупівля SAXSON, БТР-70ДИ, бронемашин «Дозор», IVECO у той час, як на озброєнні вже стоять аналогічні БТР-70, БТР-70-У1, БТР-80.

Мендєлєєв переконаний, що відомство продовжує практику формування оборонного замовлення виходячи не з конкретних потреб ЗСУ, а з фінансового ресурсу, передбаченого Мінфіном. «Це означає, що армія повинна вибирати, що купувати в першу чергу – вертоліт чи літак, радіолокацію або засоби зв'язку, безпілотники або бронетехніку», – йдеться у статті експерта.

При цьому активно процвітають корупційні схеми, адже ділки, які раніше вивозили з України зброю, тепер знайшли спосіб імпортувати її на вигідних для себе умовах. «Ноу-хау оборонного замовлення-2015 є передбачені в сумі майже 100 млн грн асигнування на компенсацію (!) імпортерам зростання курсу валюти по контрактах 2014 року, за якими проведена 100% передоплата. З цієї суми 92,5 млн грн. виділено на компенсацію валютного курсу саме для ДП «Укрінмаш». І це при тому, що всі закупівлі були заздалегідь проавансовані з Держбюджету», – розповідає Мендєлєєв.

Експерт додає: цих грошей цілком би вистачило, до прикладу, для модернізації вертольоту Мі-24. Загалом, на його думку, в оборонних замовленнях 2014-2015 не спостерігається ознак збільшення можливостей для вітчизняного оборонно-промислового комплексу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: