Експерт: Найбільша проблема Нацбюро – це кандитат від Порошенка

Читать на русском

Навіть якщо Нацбюро очолить хтось із найкращих нинішніх політиків, його діяльність, на жаль, не буде такою ефективною, якою хотілося б, бо ці політики обтяжені особистими зв'язками.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи результати конкурсу на посаду голови Антикорупційного бюро.

«Насправді такий самий конкурс, з такими ж результатами і в такій же атмосфері міг би відбутися і два, й пять років тому. Була величезна дискусія навколо цього питання, різні заяви, безліч кандидатур, іноземців, громадських активістів, антикорупційні борці, а на виході ми бачимо кандидатуру депутата провладної партії. Нічого не змінилося», – розповідає експерт.

Крім того, сама комісія теж дуже далека від досконалості, тому що, якщо ми хочемо чогось нового, не можна, щоб її очолював політик, який був у попередній системі.

«Чумак дуже хороший, гарний фахівець, який зробив багато для прийняття антикорупційного законодавства, але ж зараз інша ситуація. Навіть якщо казати словами з антикорупційного законодавства – не може людина, яка творила антикорупційне законодавство, балотуватися на очільника цього органу. Складається враження, що даний орган створювався під особисті цілі», – підсумовує Бортник.

Нагадаємо, 17 грудня Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що в Україні з 14 січня 2015 року буде створене Антикорупційне бюро. Він також запевнив, що директора НАБ призначатимуть за прозорою процедурою та узгоджуватимуть з громадськістю.

Сьогодні, 6 березня, в Києві в будівлі АП відбулося чергове засідання конкурсної комісії з вибору кандидатів на пост керівника Національного антикорупційного бюро України.

У топ-4 кандидатів увійшли Віктор Чумак, Артем Ситник, Яків Варічев і Микола Сірий.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: