Армію в 250 тисяч чоловік немає чим озброїти та годувати – експерт

Читать на русском

Резерви дійсно потрібні й іншого варіанту немає, тому що навіть чисельність у 250 тисяч – це все одно нижче мінімуму, але питання в тому, що і цей мінімум немає чим утримувати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт, голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, коментуючи новину про те, що ВР офіційно підтримала збільшення чисельності Збройних сил України до 250 тис. чол., та як це вплине на мобілізацію й обороноздатність країни.

«Йдеться про те, що ми постійно тримали в строю 204 тисяч військовослужбовців. Міноборони визначило загальну чисельність ЗСУ, як військового формування, створеного відповідно до Законів України – 250 тисяч, саме людей з погонами – 204 тисячі. Це перше. Друге – як це вплине на обороноздатність? Є загальноприйняті стандарти, що чисельність ЗСУ не може перевищувати 1% від кількості населення. 250 тисяч, навіть якщо ми говоримо про кількість ЗСУ, а якщо говорити про військовослужбовців – 204 тис., це всього 0,5%. Ми намагаємося відновити армію мирного часу за стандартами нейтральної країни. Мова навіть не про мобілізацію», – пояснює Грабський.

У зв'язку з тим, що протягом довгого періоду часу у нас була просто провалена система мобілізації та підготовки військовообучених резервів, зараз ми змушені застосовувати неадекватні методи.

«Будемо закликати в армію тих, хто колись служив та молодий резерв. Важливі також добровольці. Ми, власне, повертаємося до екстенсивної моделі розвитку. Тому іншого варіанту немає. Те, що ми зараз зосередили на Донбаському напрямку, не допоможе дати опір агресії й при цьому всьому, з результатом в 0,5% ми не можемо дозволити собі армію, бо її немає чим озброїти, одягнути, нагодувати», – підсумував фахівець.

Відзначимо, в 2012 році Верховна Рада затвердила чисельність української армії в межах 184 тисяч осіб. Таким чином, зараз кількість ЗСУ збільшують на 66 тисяч осіб.

Згідно з офіційними документами Міноборони, перший етап чергової хвилі мобілізації розпочався 20 січня і триватиме 90 днів. Другий етап повинен стартувати в квітні, а третій – у червні. Їх тривалість становитиме 60 днів.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: